Vijesti

IGK najoštrije osuđuje dodjelu priznanja Dodiku - negatoru genocida, negatoru države BiH, negatoru bosanskog jezika i bosanskohercegovačkih vrijednosti, političaru s crne američke liste

05. 03. 2018.


Saopćenje IGK

IGK najoštrije osuÄ‘uje dodjelu priznanja Dodiku - negatoru genocida, negatoru države BiH, negatoru bosanskog jezika i bosanskohercegovačkih vrijednosti, političaru s crne američke liste

Dati priznanje grada u kome je izvršen največi zločin poslije holokausta u Evropi, političaru koji negira taj genocid i državu BiH je sramni čim uperen protiv istine, prava, pravde, čovjeka i civilizacije, protiv zajedničkog života.

Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuÄ‘eni genocid u 'zaštićenoj zoni' UN Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, političaru koji negira državu BiH, bošnjački narod, bosanski jezik, političaru koji je na crnoj listi SAD, je anticivilizacijski čin dehumanizacije žrtava največeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sramno i neljudsko je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica političaru koji vrijeÄ‘a žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti. 

Pozivamo sve bosanskohercegovačke patriote u i van BiH da se suprostave ovom nemoralnom činu, posebno da preispitaju saradnju s načelnikom Srebrenice zbog dodjele priznanja političaru koji se nalazi na čelu antibosanske koalicije.

Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska kampanja Dodidika, se mora konačno zaustaviti i sankcionisati. Didikovo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog, za svakog čovjeka i svaku civilizaciju. Takvo ponašanje unosi nemir i strah  u javni život BiH, regije i Evrope. Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i velića pravosnažno osuÄ‘ene voÄ‘e ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem RS, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u RS, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države BBiH. Antobosanskom praksom Dodik je potvrdio kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet. Ugrozio je i stabilnost regije i Evrope i ponizio sve dosadašnje napore u vezi bolje budućnosti BiH. 

Ovo priznanje je posebnmo štetno za mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid i koje mogu biti žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa ili podržavalaca genocida i doći u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom mora sprijećiti.

Pozivamo Kanadu da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju sramne odluke načelnika Srebrenice, da prekinu bilo kakvu saradnju sa njim.

Kanada kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je politički, odlukom Parlamenta, priznala pravno potvrÄ‘en genocid u Srebrenici  od strane najvažnijih svijetskih sudova, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi nagraÄ‘ivanju Dodika, negatora genocida i negatora bosanskohercegovačke države od strane načelnika Srebrenice koji takoÄ‘e negira genocid.

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

Vijesti: