Vijesti

Saopćenje povodom postrojavanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu

13. 03. 2018.

Saopćenje povodom postrojavanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu


Zašto bosanskohercegovačke elite šute o postrojavanju Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu?

ÄŒetnički pokret je fašistički, kolaboracionistički, izdajnički i zločinački. Taj pokret je nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim osnovama je na državu Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija, a nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima genocid. 

Postrojavanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu je znak kontinuiranog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine kao države. 

To što politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta odobrava djelovanje takve zločinačke organizacije sa fašističkim ciljevima je znak da ta vlast zapravo počiva na tom pokretu, njegovoj ideologiji, ciljevima i praksi. 

Ali zašto kontinuirano šuti bosanskohercegovački politički establišment na djelovanje pokreta koji zapravo negira i Bošnjake i Bosnu i Hergevinu? 

Zašto kontinuirano šuti antifašistčka Evropa, Amerika, Kanada, svijet na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su navodno trebali biti poraženi još u Drugom svijetskom ratu? 

Bosanskohercegovačka i svijetska šutnja prema ekspanziji četničkog pokreta je znak da fašizam nije pobjeÄ‘en, da ljudska prava i slobode nisu zaštičeni, da zavjetovano ne poslije holokausta nije zaživjelo, da čovjek i civilizacija nemaju odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: