Vijesti

Saopćenje IGK povodom najave Tužilaštva međunarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuđen i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u 5 općina BiH

23. 03. 2018.

Saopćenje IGK povodom najave Tužilaštva meÄ‘unarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuÄ‘en i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u 5 općina BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK] pozdravlja najavu Tužilaštva meÄ‘unarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuÄ‘en i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.


Vojna agresija na BiH i genocid nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima, te strašne zločine koje je predvodio Ratko Mladić, imali su za cilj stvaranje Velike Srbije na račun podjele BiH i uništenja Bošnjaka.

Prema dokumentovanim istraživanjima članova Internacionalnog ekspertnog tima IGK, te prema rezultatima nauke o genocidu, genocid se desio u čitavoj BiH, posebno u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici. sa kulminacijom u Srebrenici. 

IGK suosjeća s preživjelim žrtvama genocida dok gledaju kako se arhitekt agresije i genocida u BiH konačno suočava s presudom i odgovornošÄ‡u.

Najava Tužilaštva meÄ‘unarodnog suda u Hagu o priširenju odgovornosti Ratka Mladića za genocid u pet općina ide u prilog okončavanju negiranja genocida i glorifikaciji zločinaca i ubica poput Ratka Mladića. Najava Tužilaštva takoÄ‘e može da dovede do suočavanja s istinom kao ključne tačke u procesu obnove povjerenja u BiH i u regionu. Najava Tužilaštva je posebno važna za srpski narod, jer je ona šansa da se hipoteka nesporno počinjenog zločina genocida skine sa naroda i odgovornim učine zločinačka rukovodstva koja su narod poveli stranputicom. Na kraju najava Tužilaštva je i put ka ispravnoj pravnoj kvalifikaciji tj. da je počinjen genocid, ne samo u Srebrenici, već i u drugim općinama u BiH. Od civilizacijske je važnosti za cijeli svijet da jedan od ključnih egzekutora agresije i genocida u BiH bude osuÄ‘en za genocid u cijeloj BiH u poštenom i fer sudskom procesu.

BiH je još daleko od ostvarenja cilja kreiranja pravednog društva i eliminacije posljedica agresije i genocida. Jer brojni pojedinačni ratni zločinci osuÄ‘eni za zlodjela, ratne ideologije dominiraju javnim i političkim životom BiH.

Žrtve zločina, izbjeglice i povratnici, i danas su izloženi okrutnoj segregaciji i diskriminaciji u svojim matičnim sredinama. O tome svjedoče presude domaćih i meÄ‘unarodnih sudova kojim se potvrÄ‘uje da je diskriminacija na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti široko rasprostranjena pojava u BiH.

Još jednom istićemo da je važno da našoj deci pokažemo da ratni zločinci nisu heroji, a podjednako važno je da se suÄ‘enja za ratne zločine nastave, a ne da se usporavaju i onemogućavaju, što je trenutno slučaj, zatim da se promjeni poražavajući odnos prema žrtvama kojima niko ne priznaje čak ni zvaničan status civilnih žrtava rata, kao i da se javnost upozna sa neospornim činjenicama koje su dokazane na internacionalnim i nacionalnim sudovima.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: