Vijesti

Reakcija povodom negativnog stava Mladena Ivanića prema odluci Australijskih vlasti za uvrštavanje bosanskog jezika u javni obrazovni proces

Reakcija povodom negativnog stava Mladena Ivanića prema odluci Australijskih vlasti  za uvrštavanje bosanskog jezika u javni obrazovni proces

Gospodine Ivanić vi ste po ko zna koji put primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja  na državu Bosnu i Hercegovinu i posebno bosanski jezik kao jedan od najznačajnijih elemenata bosanskohercegovačke bitnosti i bitisanosti. Trebate znati da je Bosna i Hercegovina ostala državna i jedinstvena zajednica kroz dugu svoju povijest, cjelovita kao teritorij i jedinstvena kao historijsko trajanje zajedno sa svojim bosanskim jezikom.  Prošlo je vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. 

Negiranja bosanskog jezika je dokaz nemogućnosti opstojanja manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nastalog na genocidu, dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom. Negiranje bosanskog jezika je jedan od bitnih ciljeva srpskog historijskog pamćenja za nastavak morbidne velikosrpske ideologije i glavno oruÄ‘e u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano debljanje i učvršÄ‡avanje granica manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. 

Bošnjački narod u matici i dijaspori sebe legitimira sa bosanskim jezikom koji je nastajao na bosanskohercegovačkoj zemlji. Bosanski jezik je neosporna, naučno utemeljena, historijska i kulturološka činjenica. Bošnjačka dijaspora ulaže napore da se odupre jezičkoj asimilaciji. Svjesni da je bosanski jezik vrlo podložan asimilaciji Bošnjaci u dijaspori su se organizovano i institucionalno suprostavili nemilosrdnim mehanizmima asimilacionih procesa koji su kao usisivači zaprijetili usisavanju jezičkog identiteta Bošnjaka. A, izgubiti jezički identitet znači izgubiti nacionalni identitet, ali što je još važinije izgubiti i vlastiti kulturni identitet. 

Bosanski jezik je bio, jeste i ostat će ključna dimenzija države BiH po kojoj je ona jedinstvenija od svih drugih zemalja sa zajedničkom jezično govornom supstancom.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: