Vijesti

AMBASADOR BIH U KANADI VJEKOSLAV DOMLJEN NE ŠTITI INTERESE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I SVIH NJENIH NARODA

 

AMBASADOR BIH U KANADI VJEKOSLAV DOMLJEN NE ŠTITI INTERESE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I SVIH NJENIH NARODA

Nj.E. G-din. Sulejman Tihic
Clan Predsjednistva
Predsjednistvo Bosne i Hercegovine
Nj. E. G-din. Adnan Terzic
Premijer
Vijece ministara
Sarajevo
Postovane ekselencije, postovana gospodo;
Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} je krovna asocijacija bosnjackih organizacija i pojedinaca u Sjevernoj Americi {SAD i Kanadi}. Kongres posebnu paznju poklanja politickoj, kulturnoj i nadasve ekonomskoj reintegraciji, jacanju i razvoju Bosne i Hercegovine. U tom pravcu KBSA je ostvario zavidnu saradnju sa bosanskohercegovackim diplomatskim predstavnistvima u Sjevernoj Americi - Ambasadom BiH u Washingtonu, Misijom BiH u UN i Konzulatom BiH u New Yorku.


Otvaranje Ambasade BiH u Kanadi docekali smo sa velikim ocekivanjima. Sa jos vecim ocekivanjima docekan je Ambasador, profesor i ekonomista Vjekoslav Domljan. Vjerovali smo u tu kombinaciju koja je trebala povezati Kanadu i BiH, ekonomiju i diplomatiju, zastitu interesa i promociju nasih vrijednosti.


Medjutim sve je ostalo na ocekivanjima i nasoj zgranutoscu prema onome sto bi se moglo opisati kao - opstrukcija. Ambasador nije predstavljao BiH niti je poslao svog opunomocenika na manifestaciju "Never again" u Torontu. Istaknuti intelektualci kao sto su prof. dr. Amila Buturevic, prof. dr. Thomas Cashman, prof. dr. Stjepan Mestrovic, novinar David Rieff, novinarka Gordana Knezevic, osnivac "The Canadian Committee to save Bosnia" Emran Qureshy i mnogi drugi, zajedno sa hiljadu prisutnih u najvecoj sali toronskog univerziteta pitali su se i jos se pitaju da li BiH ima svog Ambasadora u Kanadi.
Ambasadora Domljana nema ni tokom sluzbenog i promocijskog boravka na filmskom festivalu u Torontu Danisa Tanovica, najveceg ambasadora koga BiH ima na polju kulture i promocije njene umjetnosti. Tako rado i tako dugo smo cekali zajednicki nastup drzavnih i kulturnih predstavnika na najvisem nivou, na najvaznijem kulturnom dogadjaju, a kao dokaz jedinstvenog predstavljanja drzave BiH. I izgleda da cemo jos dugo cekati.


Reakcija sefa naseg diplomatskog predstavnistva u Kanadi izostaje i nakon stampanja i distribuiranja turisticke brosure u kojoj se negira postojanje BiH i ista svrstava pod teritorjalnu "cjelovitost" Hrvatske. Niti je ima nakon davanja i sirokog publikovanja cinjenice da je "Cetnicki ravnogorski pokret" dobio donaciju u visini od 75.000$ od "Trillium Foundation Toronto". Je li se razmisljalo o tome da se tim novcem, indirektno - jer se ovakvim donacijama oslobadjaju druga sredstva koja se jasno ne vide, mogu finansirati odbjegli ratni zlocinci i tako onemogucavati napori medjunarodne zajednice, dakle i Kanade, prilikom privodjenja pravdi planera i izvrsilaca pocinjenog genocida.


Nema objasnjenja Ambasade ni o inicijativi u vezi otvaranja Katedre Mirovnih studija na "etnicki ociscenom" i nesrpski zbilja "mirnom" Univerzitetu u Banja Luci, uz tajnu pomoc ambasadora Domljana i programiranog uvlacenja zbiljski multikulturnog Univerziteta Ottawa. Gdje je tu konkurs, jednake prilike, transparentnost... postoji li uopste obaveza upoznavanja ostalih univerziteta u BiH koji bi mozda i prije mogli biti domacini mirovnim studijama...


I na kraju najveci pokazatelj veleposlanikovog neprofesionalizma i nekompletnosti jeste cinjenica da se Ambasador nije odazvao ni na jedan od nasih poziva za razgovor. A, pozivi su bili redovno upucivani prigodom obiljezavanja svih drzavnih praznika BiH.


Donedavni savjetnik u Ambasadi, Haris Hrle, znao je dolaziti i u privatnom aranzmanu. Kada je trebalo, bio s nama, obracao se i pravio mostove, i pored toga sto mu je sef b-h misije problematizirao i onemogucavao komunikaciju i dolaske na sastanke i manifestacije Bosnjaka i Bosanaca u Kanadi. Bosnjaci Kanade su odali duzno priznanje Harisu za njegov predan i profesionalni rad.
Medjutim, sada u Ambasadi uopste nema Bosnjaka na diplomatskoj funkciji. Ali i ima Hrvata i Srba. Zar je Kanada toliko nebitna, mala, siromasna, nerazvijena i bilateralno neinteresantna pa je Bosnjaci velikodusno prepustaju hrvatsko-srpskom predstavljanju.


Postovane ekselencije,
Mi duboku shvatamo da diplomatska i konzularna predstavnistva djele sudbinu drzave BiH. Znamo da situacija u nasoj matici nije sjajna i znamo da se stoga diplomati ne mogu odazivati na sve manifestacije. Ali isto tako znamo da postoje prioriteti bez izuzetaka, da se ravnopravno sva tri konstitutivna naroda i njihove organizacije moraju obilaziti.  Kao najodgovornije bosnjacke politicke predstavnike molimo vas da ulozite svoj autoritet u smislu poboljsavanja odnosa izmedju Ambasade BiH u Kanadi i KBSA. KBSA smatra da je vrijeme ili da Ambasador mjenja svoje ponasanje prema bosnjackim oblicima organizovanja Kanade ili u suprotnom da bude smjenjen. Mi smo uvjek spremni i otvoreni na saradnju koja ide u smjeru dobrobiti drzave Bosne i Hercegovine i Bosnjaka.  Takodje vas obavjestavamo i o inicijativama KBSA zapisanim u rezolucijama iz St. Lousa i Toronta za promjenu Ustasva BiH u smislu konstituisanja Ministarstva za dijasporu, te za sto hitniju popunu bosnjackog mjesta u Ambasadi BiH Ottawa.
Samo zajednickim radom mozemo biti na zadatku interesa jedne i jedine Bosne i Hercegovine.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: