Vijesti

Otvaranje dzamije BICH

Bošnjački historijski i svečani dan u Kanadi: Neka vrata ove džamije budu uvijek otvorena, kao što su uvijek bila otvorena vrata naših kuća i avlija, istakao je reisu-l-ulema dr. Kavazović prilikom sve;anog otvaranja
REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ OTVORIO DŽAMIJU - BOŠNJAÄŒKI ISLAMSKI CENTAR U HAMILTONU

U prisustvu velikog broja KanaÄ‘ana i Bošnjaka iz Kanade, SAD, Evrope i Australije Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je svečano otvorio prvu bošnjačku džamiju u Hamiltonu. U delegaciji Rijaseta IZ u BiH su bili i Razim ÄŒolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i Rifat Fetić, šef Kancelarije reisu-l-uleme. 

Historijskom, svečanom činu otvaranja džamije prisustvovao je i muftije ICNAB-a, dr. Sabahudina Ćemana, brojni imami iz Kanade i SAD. TakoÄ‘er su bili prisutni državni i gradski zvaničnici - član Parlamenta Kanade Bob Bratina, član Parlamenta Ontaria Paul Miller, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger, članica Gradske skupštine Hamiltona Maria Pearson i mnogi drugi predstavnici političkog, kulturnog i akademskog života iz Hamiltona, Ontaria i Kanade.

Manifestacija je počela u petak kada je u novosagraÄ‘enoj džamiji reisu-l-ulema dr. Kavazović održao hutbu u predvodio džumu-namaz. Nastavljena je mevludom u petak. Svečani čin otvorenja novosagraÄ‘ene džamije je održan u subotu, 23. juna 2018., a manifestacija je završena svečanom večerom u subotu.

Reisu-l-ulema dr. Kavazović: Neka vrata ove džamije budu uvijek otvorena, kao što su uvijek bila otvorena vrata naših kuća i avlija

U ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu članovima Bošnjačkog islamskog centra Hamilton je pripala izuzetna čast i veliko zadovoljstvo da ugoste i ovaj veliki, historijski trenutak podjele sa našim duhovnim liderom, sa Reisu-l-ulemom dr. Husein ef. Kavazović, čovjekom koji svojim herojskim primjerom u odbrani domovine Bosne i Hercegovine, te primjerom kao duhovnim liderom svih Bošnjaka, daje nama tako potrebnu nadu u bolju budućnost kako matice tako i dijaspore.

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović čestitao je članovima Bošnjačkog islamskog centra Hamilton na velikom i značajnom poduhvatu, izgradnju džamije u gradu gdje do sada nije bilo džamije. Podsjetio je da su svi Poslanici došli samo sa jednom idejom: Bog je jedan, a puno je različitih svijetova. Svi smo ujedinjeni na putu Jednom Svevišnjem Gospodaru. Tradicija Bošnjaka je uvijek bila da žive u miru sa pripadnicima drugih vjera. Pozvao je Bošnjake da obrazuju svoju djecu, te da zajedno sa svojim komšijama grade i izgraÄ‘uju svoju novu rodnu grudu, istovremeno čuvajući svoj identitet i jezik i ne zaboravljajući svoju domovinu, meÄ‘utim nipošto ne razlikujući Kanadu od nje i dajući puni doprinos izgradnji njenog društva. Podsjetio je da ljude povezuju ideje i vrline. Posebno Bošnjaci su dužni da spajaju ljude i njihove puteve. Temeljna čovjekova misija u životu na ovom svijetu je vjerovati i činiti dobro. Bog nas je stvorio različite, shodno kur‘anskoj poruci, da se upoznajemo. Neka vrata ove džamije budu uvijek otvorena, kao što su uvijek bila otvorena vrata naših kuća i avlija. Gradite prijateljstva i gradite mir meÄ‘u svim ljudima, bili oni muslimani, kršÄ‡ani ili jevereji, istakao je u svojoj poruci Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović. 

Na kraju programa, Reisu-l-ulema je predao ključeve od džamije Midhadu Menkoviću, menadžeru izgradnje džamije i presjcanjem vrpce proglasio džamiju otvorenom.
Hvala vam poštovani Reis-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović. Vaše riječi u ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu i našem historijskom trenutku mi čemo pamtiti kao vodilju naših budućih aktivnosti, jednoglasan je stav svih prisutnih.

ÄŒestitke prijatelja Bosne i Bošnjaka, kanadskih zvaničnika za izgradnju džamije - BIC u Hamltonu

Bob Bratina, član Kanadskog parlamenta, član Kanadsko bosanske parlamentarne grupe prijateljstva i izaslanik premijera Kanade Justin Trudeu je čestitao na izgradnju džamije koja je značajna ne samo za kanadske Bošnjake, već i za grad Hamilton, pokrajinu Ontario i državu Kanadu.
Fred Eisenberger, gradonačelnik grada Hamiltona je izrazio ponos što je prisutan u ovom značajnom momentu, naglašavajući da je izgradnja džamije veliki doprinost multikulturnom, multinacionalnom i multivjerskom životu ovog grada.

ÄŒlan Parlamenta Ontaria Paul Miller se u ime provincije Ontario zahvalio svim članovima Bošnjačkog islamskog centra na velikom poduhvati izgradnje džamije, smatrajući da će ovaj vjerski objekat biti mjesto širenja dobra meÄ‘u svim ljudima dobre volje u ovom djelu Ontaria.

ÄŒlanica Gradske skupštine Hamiltona Maria Pearson, veliki prijatelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine je posebno istakla doprinos Emira Ramića u kontinuiranom kontaktu sa njom ne samo u procesu izgradnje džamije već i u svim drugim aktivnostima vezanim za kontinuitet kulture pamćenja i prezentovanju interesa Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Izrazila je ponos što je izgraÄ‘ena džamija u dijelu Hamiltona koga ona predstavlja u Gradskoj skupštini.

ÄŒestitku Bošnjacima u Hamiltonu u obraćanju je istakao i muftija dr. Sabahudin ef. Ćeman koji se zahvalio u ime Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike svima koji su učestovali u izgradnji džamije i Bošnjačkog islamskog centra.

U nastavku objavljujemo obraćanja domaćina svečanosti otvaranja prekrasne džamije i Bošnjačkog islamskog centra koji su iz temelja sagradili preživjele žrtve genocida 1992-1995., koji su se uzrkom srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu prognani sa svojih ognjišta iz domovine i našli utočište na sjeverno-američkom kontinentu, odnosno u državi Kanadi.

________________________________


Ismail ef. Fetić, imam Bošnjačkog islamskog centra u HamiltonuOvo je naša laÄ‘a spasa

Uvaženi reis-ul-ulema dr. Husein ef. Kavazović, poštovani muftija IZBSA dr. Sabahudin ef. Ćeman, uvaženi gosti, Razim ef. ÄŒolić, direktor uptave za vanjske poslove i dijasporu, Rifat Fetić, šef kabineta reisu-l-uleme, hafiz Senad ef. Podojak, poštovani gosti iz političkog i kulturnog života, kolege imami, drage džematlije i džematlijke, braćo i sestre, draga djeco i omladino, Esselamu alejkum i dobro došli u ovaj naš lijepi džemat!

Iskazujemo neizmjernu zahvalnost Allahu dž.š. da možemo u miru i sigurnosti, ovdje, daleko od naše domovine, u istinski multietničnoj i veoma tolerantnoj Kanadi, obilježiti ovaj svećani trenutak-zvaničnog otvorenja naše džamije . Našu radost čini većom i potpunijom činjenica da je možemo podijeliti s našim dragim gostima, na čelu sa vrhovnim poglavarom IZ-e BiH, reis-ul-ulemom, dr. Husein ef. Kavazovićem. Ova posjeta biće, ako Bog da, podsticaj našoj još boljoj povezanosti s rodnom grudom, a time, posredno, i povezanosti s ovom zemljom, koja nam je pružila optimalne uslove za svestrani razvoj. Mi to treba da cijenimo, postujući njene zakone i nastojeći dati svoj puni graÄ‘anski doprinos njenom daljem unapreÄ‘enju u svim sferama života. 

Današnji historijski dogaÄ‘aj zvaničnog stavljanja u funkciju ove naše lijepe džamije, ove naše laÄ‘e spasa, izgraÄ‘ene sposobnošÄ‡u i vrijednim rukama naših bošnjačkih neimara, je prilika da se podsjetimo na genezu razvoja ovog džemata. 

Počeli smo, kratko poslije mog dolaska ovdje. Sječam se prve moje posjete ovom gradu, kad me je Tajib ef. Pašanbegović-tadašnji glavni imam za Bošnj. dijasporu u Kanadi, doveo po vlastitoj inicijativi da počnemo sa postepenom izgradnjom džemata, i ostao velika podrška do ovog dana. Prve teravije imali smo u kućama nekoliko naših džematlija; drugi Ramazan smo obilježili u podrumskim prostorijama stambene zgrade na Bartonu, nedaleko od ove lokacije, gdje je tada živio značajan broj bošnjačkih porodica; onda smo oko godinu dana proveli u iznajmljenom prostoru, a ubrzo, ovdje, gdje je sada prostrani džamijski parking, kupili poveću kuću, renovirali je i time utemeljili svoj prvi mesdžid. Od tada smo se brzo razvijali, a rezultat toga bila je historijska odluka, donesena na džematskoj Skupštini 2008 godine da počnemo sa gradnjom džamije. Hvala Allahu dž.š. i velikom broju naših vrijednih zanatlija svih struka, ali i našoj darežljivoj braći i sestrama iz ovog i naših susjednih džemata, evo nas danas da u radosti i ushićenju i zvanično proglasimo ovu džamiju otvorenom, u nadi da će ona, ako Bog da, decenijama služiti svojoj svrsi, jačati naš islamski duh i istovremeno biti najbolja garancija očuvanja i kontinuiranog snaženja našeg bošnjastva i bosanstva. Poštovana braćo i sestre,

Dobar dio nas je došao ovdje živjeti zato što smo protjerani sa naših ognjišta, što su porušene naše kuće i naše džamije. Iako daleko od zavičaja, nismo zaboravili ko smo i šta smo. 
Zasnovali smo ovdje radne odnose, stekli porodice, iškolovali ili još uvijek školujemo svoju djecu. Ukratko, lijepo smo se integrisali u kanadsko društvo, i to na način da pri tom ne žrtvujemo ništa od svog identiteta. U svim tim procesima nismo zaboravili svoju duhovnost, svoju tradiciju i kulturu koja se naslanja na našu uzvišenu vjeru, naš dini-islam. U granicama svojih mogućnosti, koristeći razvijene zakone i ljudska prava koja nam je zagarantovala ova zemlja, mi smo se organizovali na vjerskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom planu i postali prepoznatljivi u široj zajednici po svom moralnom integritetu, svojim sposobnostima, stručnosti i graÄ‘anskoj širini, što nam je, sve zajedno, u ovom gradu i šire pribavilo respekt i učinilo nas jednom od najviše cijenjeni etničkih grupa u kanadskom multietničkom miljeu.

Ovaj islamski centar će biti dodatni garant muslimanima u ovom dijelu Ontaria da nastave sa čuvanjem i njegovanjem svojih vjerskih ubjeđenja, brižnim odgajanjem mlađih generacija i prakticiranjem svojih vjerskih obreda.

Braćo i sestre, u vrijeme raznih extremizama, mi muslimani koji živimo u ovoj prelijepoj zemlji, moramo biti dosljedni, kao što smo to i do sada u ogromnoj većini bili, u promicanju srednjeg puta (ummeten vesetan), koji zagovara naša lijepa vjera.

Moramo svojim zdravim razumijevanjem i prakticiranjem njenih načela i propisa pokazati da je to vjera zlatne sredine, i svim svojim bićem, truditi se da to demonstriramo u svakodnevnom životu, u odnosu s drugima, s našim komšijama, s radnim kolegama i na svim linijama komuniciranja. Pri tom, moramo uvijek imati na umu da čuvanjem svog obraza mi čuvamo ugled naše vjere, našeg bošnjastva i naše Bosne. 

Molim Allaha dragog da nam pomogne da, sada kad smo izgradili džamiju, u njoj s većim uspjehom obrazujemo i izgrađujemo sebe, s posebnim akcentom na zdrav odgoj i obrazovanje mladih generacija, na način da one postanu sposobne da preuzmu od nas starijih emanet islama i dalje ga časno i s ponosom žive i drugima prezentuju.

Molim Uzvišenog Allaha da ukabuli (primi) i sevap upiše svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju ove naše lijepe džamije.

________________________________


Midhat Menković, generalni menadžer izgradnje džamije u HamiltonuGradske vlasti Hamiltona su stamnebnu kuću promjenili u institucijonalni zoning, bez ikakvih troškova po nas, čak i bez naše molbe

Prije svega želim da se zahvalim svima vama koje ste došli danas ovdje da uveličate ovaj naš veliki dan otvorenja ove naše lijepe džamije. Danas mi je velika čast i zadovoljstvo da vam predstavim novoizgraÄ‘enu džamiju, našu ljepoticu, koja nam je svima ispunila srce i dušu, uljepšala i obagatila ovaj dio ovog lijepog grada. Sa svojom arhitekurom koja je spoj balkansko-tursko-arapske i kanadske arhitekture. 

Sve je ovo počela davne 2000. godine sa registracijom ove naše zajednice. Ovaj točak napretka je uvjek guran naprijed od različitih ljudi koji su se mjenjali u odborima, nekad brže, a nekad sporije, ali uvijek naprijed što pokazuje i ovaj krajnji rezultat, ova naša ljepotica. 

Proces dizajna i traženja dozvola je počeo 2008. godine, tokom tog procesa je došlo do izmjene zakona o broju parking mjesta za religijske objekte i tako je došlo do kupovine susjedne kuće da bih se ovaj posjed proširio. Zanimljivo je spomenuti da je stara baka koja je živjela u toj kući obavezala svog sina da se kuća isključivo proda nama. Ona je bila naš veliki prijatelj od samog početka, i puno nam nedostaje. Ovo nas je malo usporilo jer je trebalo i tu kuću isplatiti. Konačno novembra 2012. se dobiva dozvola za izgradnju. 

Moram da posebno istaknem svaku vrstu pomoći i podrške koje smo imali od strane gradskih vlasti Hamiltona. Mogu sa sigurnošÄ‡u potvrditi da nijedan grad u Sjevernoj Americi nije izašao u susret u odobrenju dozvole za izgradnju džamije, kao što je to Hamilton učinio nama. Naime staru kuću što smo koristili kao džamiju su gradske vlasti same promjenile u institucijonalni zoning, bez ikakvih troškova po nas, čak i bez naše molbe. E sad, gdje još imamo takav primjer u Sjevernoj Americi? 

Ovdje sa nama su danas dvoje istaknutih ljudi iz gradskih vlasti. GospoÄ‘a Maria Pearson, naš veliki prijatelj, koja već 20 godina zastupa ovaj dio grada u Skupštini Hamiltona. Gospodin Bob Bratina koji je bio gradonačalnik Hamiltona 2010. -2014., i za vrijeme njegovog mandata je dobivena dozvola za izgradnju. Danas je gospodin Bratina član Kanadskog parlamenta i naš veliki prijatelj. Hvala im za sve što su učinili i čine za nas. 

Proces gradnje je počeo u drugoj polovini 2013. godine, i pošto smo mi relativno mala zajednica koja se drznula na ovako velikoj projekat, došlo je do odreÄ‘enog zastoja u 2014. godini zbog nedostatka financijskih sredstava. 

Zahvaljujuci Allahu dž. šÄ‡ javili su se ljudi koji su pozajmili odreÄ‘ena sredstva. To nam je došlo kao pogonsko gorivo za nastavlak izgradnje. Bila je tu jedna grupa upornih i istrajnih ljudi (manja na početku, a veča kasnije), oko koje se okupio veliki broj onih koji su htjeli pomoći i svakim danom ih je bilo sve vise. 

Ponosan sam i bila mi je čast raditi sa ljudima koji su zbilja pravi profesionalci u svojim poslovima, bez kojih bi ovo bilo daleko teže i skuplje izvesti. Bilo je tu ljudi koji su pomogli svojim donacijama, svojim volunterskim radom, materijalom, ekspertizom, pa i svojom pozajmicom u kritičnom momentu. Bilo je uspona i padova, radosti i razočarenja, nesuglasica i sloge, svaÄ‘e i pomirenja, ali nam je svima bio isti cilj, a to je završetak ove naše ljepotice do koje smo konačno stigli sa završetkom munare prošlog mjeseca. 

Svi koji se bave graÄ‘evinom u Kanadi znaju da su troškovi izgradnje 50% material, 50% izvošenje radova. Tu je bila naša velika prednost uštede. Pošto mi u zajednici imamo jako puno zanatlija koji su svojim nesobičnim radom doprinijeli velikoj uštedi. TakoÄ‘e su tu bile firme i pojedinci koji su donirali i materijal i svoj rad kompletno. Da ih Allah dž. š. nagradi, veliki su to ljudi. Do dana današnjeg smo potrošili na izgradnju $1,750,000 uključujući i munaru koja je upravo završena. U tu cifru su uključene stvari koja nisu bile u ovoj fazi projekta planirane, jer nismo ni sanjali da ćemo moći to završiti u dogledno vrijeme. 

Prvenstveno moram istaći da je večina ovog projekta uraÄ‘ena rukama i pameću Bošnjaka KanaÄ‘ana koji žive u ovom djelu Ontaria. Ova džamija je dokaz (i ako smo mala nacija) da smo veliki graditelji. 

Želim da se od srca zahvalim svima koje su učestovali u ovom projektu od procesa dobivanja dozvola, planiranja i izgradnje i ovog današnjeg otvorenja. 

Pošto je ova izgradnja trajala preko 3 godine, zahvaljujem se na strpljenju prvenstveno našim komšijama, arhitektonskoj i inžinjeriskoj firmi. 

Na kraju želim da se zahvalim mojoj porodici koja je imala razumjevanja i strpljenja sa mnom tokom ovog dugogodišnjeg procesa.

________________________________


Akademik Emir Ramić, direktor Instituta za Istraživanje genocida - KanadaBIC Hamilton sjedinjuju redove, čisti duše, budi srca i umove, rješava probleme

Uvaženi reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, poštovani muftija IZBSA dr. Sabahudin ef. Ćeman, uvaženi gosti, Razim ef. ÄŒolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Rifat Fetić, šef Kabineta reisu-l-uleme, hafiz Senad ef. Podojak, poštovani imami, poštovani gosti, braćo i sestre, draga djeco i omladino, Esselamu alejkum!

Prije više devetnaest godina Bošnjaci kanadskog grada Hamiltona su odlučili izgraditi zajednicu vjernika koja će se boriti za očuvanje i jačanje islamske, bošnjačke i bosanske komponente bošnjačkog narodnog bića. Oni su dobrovoljno odlučili da se razvojem ovih komponenti, primjenom različitih metoda djelovanja, organizovano suprostave asimilaciji u kanadski Kulturni mozaik i prihvate pozitivne vrijednosti integracije u kanadsko društvo. Tako je nastao Bošnjački islamski centar Hamilton, zajednica dobrovoljno udruženih vjernika u ime Allaha dž.š.

Svojim radom BIC Hamilton, organizovano odgovara na pitanja islamskog, bošnjačkog i bosanskog identiteta. Zahvaljujući tome, Bošnjaci su, s jedne strane, znalački apsorbovali ona kulturna postignuća kanadskog društva koja korespondiraju sa temeljnim zahtjevima islamskog kreda, i s druge strane, uticali su na duhovno opleminjavanje i kulturno obogačivanje kanadskog Kulturnog mozaika.

Početak BIC Hamilton je bio u tami podruma jedne stare zgrade. Tama podrumske džamije ubrzo postaje prepreka daljem razvoju zajednice. Zato se članovi odlučuju da napuste tamu podruma i izaÄ‘u na svijetlo džamije. Kupuje se mala kuća i u rekordnom vremenu otplačuje i adaptira u džamiju. To je bila džamija, ali i divan komad Bosne i Hercegovine u dalekoj Kanadi, ovamo daleko od naše matice, kako su to često govorili mnogobrojni gosti. Tako su stvorene predpostavke za još kvalitetnije i kvantitetnije širenje djelatnosti.

Svojom aktivnošÄu BIC Hamilton je pokazao da Islamska zajednica u životu vjernika ima društvenu i duhovnu misiju od ogromnog značenja. BIC Hamilton sjedinjuju redove, čisti duše, budi srca i umove, rješava probleme. U BIC Hamilton se manifestira snaga i jedinstvo, pročišÄ‡ava duša, popravlja moral, ojačava veza ispomaganja meÄ‘u ljudima. BIC Hamilton je impresivni prizor jedinstva riječi, ciljeva i potpomaganja u borbi za bolju sadašnjost i budućnost u skladu sa Kuranom, Hadisom i bogobojaznosti, u cilju jačanja muslimanskog, odnosno bošnjačkog jedinstva i opšteg muslimanskog, odnosno bošnjačkog obrazovanja. BIC Hamilton je zato zaista dobar štit u odbrani naše djece od stalno prijeteče aimilacije, izgubljenosti, zalutalosti. ÄŒlanovi BIC Hamilton su osnovali svoju islamsku zajednicu jer su shvatili da je bošnjačko biće kritički oblikovano duhovnošÄ‡u i spiritualnošÄ‡u islama. Islam nije ugrozio već precizirao i definisao nacionalni identitet Bošnjaka. To su Bošnjaci Hamiltona i okoline shvatili i krenuli u izgradnju prvo zajednice, a zatim i džamije na mjesto gdje do sada nije bili niti islamska zajednica niti džamija.Kada smo kod broja članova naše zajednice treba spomenuti da trenutno imamo više od 300 članova,{poćeli smo sa nešto više od 20 članova}. Taj broj mnogo više znaći i kazuje o vrijednosti rada zajednice, ako se uporedi sa brojem ukupnih bošnjačkih domačinstva na pripadajućem terenu, oko 500, što znači da je više od 70 posto bošnjačke populacije posmatranog područija uključeno u rad zajednice. Ovo je postignuto precizno odreÄ‘enim ciljem i zadatkom na samom početku organizovanja zajednice, poslanim u obliku pisma svim potencijalnim članovima, potpunom transparentnošÄu rada i djelovanja zajednice i velikim zalaganjem i volontiranjem za zajednicu od strane članova svih saziva odbora. Više od 200 Bošnjaka je prošlo kroz odbore i komisije zajednice. Više od 700 djece je prošlo kroz nastavu mekteba i škole bosanskog jezika. Zajednica je organizovala veliki broj bajramskih i bošnjačkih sjela na kojima je ukupno bilo mnogo posjetilaca. Organizovani su teferići i izdavani bilteni. Bilten je jedino pisano glasili kanadskih Bošnjaka. U prvoj bošnjačkoj biblioteci se nalazi više od 1000 naslova knjiga iz oblasti islama, historije, kulture, tradicije i jezika Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Ukupno je za devetnaest godina ugošÄeno više od 30 najistaknutijih ličnosti bošnjačkog vjerskog, kulturnog i naučnog domena Zajednica je obilježila sve islamske blagdane i sve najznačajnije bošnjačke i bosanskohercegovačke blagdane. Ostvarila je saradnju sa lokalnim hamiltonskim islamskim zajednicama, te se bošnjačkim džematima u Kanadi i SAD, Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike, Rijasetom Islamske zajednice BiH, Islamskim kongresom Kanade.

Kroz aktivnosti BIC Hamilton pokazano je da islam nije denacionalizirajući bošnjački faktor i da sva insistiranja na deislamizaciji Bošnjaka ne vode njihovom afirmisanju, nego upravo ukidanju. Duhovna snaga Bošnjaka je proizašla iz islama i ona se mora posebno graditi u dijaspori, gdje Bošnjacima prijeti asimilacija, gdje je islam brana toj asimilaciji, gdje zahvaljujući islamu Bošnjaci postaju omeÄ‘eni tolerancijom na osnovu koje se mogu prihvatiti svi pozitivni elementi integracije u kanadski Kulturni mozaik.

U BIC Hamilton imamo jaču unutrašnju bošnjačku snagu koju dobijamo iz uzajamnog razumijevanja u cilju da odolimo sve većim pritiscima koje nameće kanadski Kulturni mozaik. Tih pritisaka će biti sve više. Oni nisu dio nekakve zavjere. To je normalno funkcionisanje kanadskog, zapadnog društvenog sistema na koga Bošnjaci trebaju biti sposobni da odgovore, da opstanu. A, opstaće samo ako su zajedno i ako znaju da je islam, nije nešto što ih je odvratilo od njih samih, nego što ih je vratilo njima samima.To je velika lekcija koja se treba nastaviti učiti kroz dalji razvoj naše zajednice. Islam kao temelji bosnjackog identiteta ima uticaj na naš narodni identitet, zapravo on je organski dio našeg identiteta, naš integrirajući faktor, faktor koga treba dalje razvijati i oko koga se ne smije dozvoliti nikakav unutrašnji sukob.

Tačno na desetogodišnjicu rada članovi BIC Hamilton se odlučuju na treći odlučujući korak u svome razvoju, izgradnju potpuno nove džamije, na mjestu - u gradu gdje do sada nikada nije bila džamija. Prvog dana nove hidžretske 1434. godine dobivena je dozvola za izgradnju iz temelja prve bošnjačke džamije u Hamiltonu. Tako je uspješno kraju priveden proces koji traje od 2008. godine i napokon ispunjena želja svih Bošnjaka koji žive u ovom dijelu Južnog Ontarija. ÄŒuvajmo svoju vjeru, ma koliko to teško bilo, jer na kraju se dobija mnogo više i vrjednije od onoga što se ovdje u toku tog čuvanja žrtvovalo. ÄŒlanovi BIC Hamilton su ponosni što su izgradili džamiju na mjestu gdje nikada nije bilo džamije. Izgradnja džamije je zajednički trud za dobro ne samo Bošnjaka i njihove djece, ne samo kanadskih muslimana na ovim prostorima, već za dobro svih ljudi dobre volje koji radi za svjetliju i ljepšu budućnost čovjeka i civilizacije uopšte. Džamija je slobodni prostor gdje se lakše diše, slobodnije govori, gdje se doživljava svoja vjera, domovina, rodni kraj, nacija, kultura, tradicija. Zbog toga ljudi u džamiji provode svoje slobodno vrijeme. Zato je razumno i razložno poreÄ‘enje džamije sa džennetskim bašÄama na ovome svijetu. To je članove BIC Hamilton podsticalo da završe izgradnju džamije, jer su džamije mjesta gdje se Allahu dž.š. moli, škole gdje se pismenost stiče i mjesta za svako dogovaranje. Bošnjaci Hamiltona su sretni zbog svoje džamije, sretni što mogu vidjeti kako se žrtvuje imetak na Allahovom putu.

Naša nova džamija je uslov našeg opstanka. Bez nje praktično nema one pokretačke snage koja će ujediniti i potencirati bošnjačke kohezione elemente u vremenu koje nije pogodno ni islamu, ni Bošnjacima ni našoj jedinoj domovini. Mjesto bez džamije je prazano u duhovnom i prostornom smislu. Bošnjaci Hamiltona su počašÄ‡eni Allahovom voljom da izgrade džamiju u mjestu gdje nikada nije bilo džamije. Zato je gradnja džamije u Hamiltonu sudbinsko pitanje Bošnjaka. Bez džamije Bošnjaci su bliže asimilaciji, jer se bez nje gube sve: bošnjačka duhovnost, identitet, induvidualitet, jezik, kulturu, historiju, tradiciju i sve ono što je svakom čovjeku sveto i drago. Naša džamija u Hamiltonu upućuje na mir, na dobro i na slobodno ispovijedanje vjere, čuvajući duh tolerancije i pravih ljudskih vrijednosti. Naša džamija je izraz bošnjačkog prisustva i dostojanstva u kanadskom Kulturnom mozaiku, izraz bošnjačkog nacionalnog i vjerskog identiteta, izraz bošnjačke bitnosti i bitisanosti u Kanadi u kojoj se treba očuvati i jačati Ideja Bosne i Bosnaski duh. Ova naša džamija daje osječaj bošnjačke sigurnosti i budućnosti bošnjačke egzistencije budućih generacija. Bošnjačka džamija u Hamiltonu je nada bošnjačke opstojnosti u Kanadi, nada o boljem životu dostojnom Bošnjaka, muslimana.

U proces izgradnje naše džamije bilo je uključeno na desetine volontera. Desetine donatora su svojim materjalnim davanjima učinili proces izgradnje džamije mogućim.

Naša zajednica je od početka stvaranja Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike njen sastavni dio, odnosno preko Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverni Amerike sastavni dio Islamske zajednice u BiH. TakoÄ‘e naša zajednica je članica više lokalnih, kanadskih islamskih organizacija i zajednica.

Naša džamija je otvorena da se u njoj ljudi mole jedinom Bogu, da se generacije poučavaju univerzalnim principima islama, temeljnim moralnim postulatima. Radost zbog otvorenja dijele svi dobri ljudi, a najviše članovi naše zajednice. U tradiciji bosanskih muslimana - Bošnjaka otvaranje džamije znači otvaranje prema svima koji je poštuju. Džamija unosi radost u srce i vraća sreću u zajednicu. Zahvalni smo Bogu što nam je omogućio dočekati ovaj svečani dan. Zahvaljujemo se svima koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka Svevišnji Bog blagoslovi našu džamiju i našu zajednicu i sve njene članove, sve muslimane i posebno Bošnjake i našu Bosnu i Hercegovinu.

Vijesti: