Vijesti

Izjava Brian Masse, člana Kanadskog parlamenta povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici

 

Izjava Brian Masse, člana Kanadskog parlamenta povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici

 “Prošlo je dvadeset tri godine od kada je genocid u Srebrenici od 1992. do 1995. godine uzeo više od 7000 života u BiH. Ovaj užasni dogaÄ‘aj godišnje se obilježava 11. jula, jer tog dana, 1995. godine, bosanski Srbi, kojima je komandovao osuÄ‘eni ratni zločinac general Ratko Mladić je  izvršio egzikuciju više od 7000 Bošnjaka, muškaraca, dječaka i staraca koji su tražili sigurnost u regionu nakon pada Srebrenice.
Više od 25.000 ljudi je prisilno deportovano u etničkom čišÄ‡enju, koje su podržale UN, a kasnije u Rezoluciji Evropskog parlamenta to je nazvano "najvećim ratnim zločinom u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata.
Ovogodišnja komemoracija u Srebrenici počinje dana 6. jula 2018. godine i završava dana 11. jula 2018. godine.
Dana 19. oktobra 2010. godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio moj prijedlor rezolucije u kojoj se kaže: " Po mišljenju Kanadskog parlamenta,11. juli se proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu u kojoj je pogubljeno više od 7000 muškaraca i dječaka  Bošnjaka, što je proglašeno je genocidom od strane MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i MeÄ‘unarodnog suda pravde, a 25.000 drugih su prisilno uklonjene iz svojih domova od strane snaga bosanskih Srba.”
Poslije moje posjete Srebrenici i BiH  i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim liderima i mnogim drugim zvaničnicima, ostajem posvećen u stalnom radu i osiguranju da žrtve  genocidu neće biti zaboravljene. Za preživjele žrtve genocida u Srebrenici i hiljade onih koji danas žive u Kanadi, ja poštujem vaše žrtve. Pamtite vaše žrtve i nastavite raditi kako biste bili sigurni da takav dogaÄ‘aj više nikada neće biti ponovljen.”

Institut za istraživnje genocida Kanada se najsrdačnije zahvaljuje članu Kanadskog parlamenta, sponzoru prve i druge rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su 2010. i 2015. usvojene u parlamentu Kanade, sponzoru  Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi i član Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu poštovanom Brian Masse na svemu što čini za BiH, posebno za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode, za žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Institut za istraživnje genocida Kanada

Vijesti: