Vijesti

U organizaciji Bošnjačkog islamskog centra Hamilton, a pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada u nedelju 8. jula 2018. je održana komemoracija povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici.

U organizaciji Bošnjačkog islamskog centra Hamilton, a pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada u nedelju 8. jula 2018. je održana komemoracija povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici. Komemoraciju je otvorio imam Ismail ef. Fetić. U svom izlaganju Ismail ef. je naglasio značaj kontinuirane borbe za istinu i pravdu. Zaključio je da kultura pamćenja mora biti sastavni dio porodice, zajednice i naroda.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH proučen je tevhid.

Na kraju se obratio profesor Emir Ramić. Ramić je izmeÄ‘u ostalog rekao: "Žrtve imaju povijesnu dužnost pamćenja i podsjećanja na genocid, koji je nad njima počinjen. Idejni tvorci i izvršioci genocida imaju povijesnu dužnost da osude svoj genocid. Genocid u Srebrenici je zločin protiv Bošnjaka i protiv BiH, jer je imao namjenu da demonstrira planiranu sudbinu Bošnjaka i BiH. Genocid u Srebrenici predstavlja zaokruživanje procesa zločina nad BiH i njezinim graÄ‘anima - dovršenje projekta „čiste" srpske teritorije u BiH. Srebrenica se pojavljuje kao mjesto stravičnog zločina genocida i simbol stradanja drugih gradova u BiH. U Srebrenici se zaokružuje i dovršava barbarski pohod ekspanzionističkog režima koji je ognjem i mačem pravio "Veliku Srbiju". Zato je Srebrenica je čvorno mjesto mape i mreže zločina genocida nad Bošnjacima. 

Aktivnim odnosom prema kulturi sjećanja sprečavamo nove genocide osnovan poruka je sa koemoracije.
Na kraju je izražena zahvala državi Kanadi na kontinuiranoj podršci u borbi za istinu o genocidu u Srebrenici i BiH i pravdi za žrtve tog zločina. Obaveza svih nas jeste da otkrijemo i utvrdimo ljudsku, društvenu i naučnu istinu o genocidu kao bitan uslov za ostvarivanje pravde i prava, bez kojih nije moguće postići pomirenje i graditi zajedničku budućnost u BiH.

Bošnjački islamski centar Hamilton

Vijesti: