Vijesti

Strateška greška prisustvo ultranacionaliste na svečanom dočeku

Takozvana Hrvatska Republika Herceg-Bosna je presuÄ‘ena na MeÄ‘unarodnom krivičnom tribunalu u Hagu kao paradržavna tvorevina najvećeg nasilja kojoj je cilj bio uništenje egzistencije prije svega Bošnjaka, a zatim i države Bosne i Hercegovine. Političko, policijsko i vojno liderstvo takozvane paradržave Herceg-Bosne osuÄ‘eno je od strane istog suda za ratne zločine za udruženi zločinački poduhvat kao dio agresije Hrvatske na državu Bosnu i Hercegovinu.

Vaskrsenje zločinačkog udruženog poduhvata uz kontinuirano antibosanskohercegovačko djelovanje iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta je stalna prijetnja bosanskohercegovačkoj državnosti. Prisustvo navedenog ultranacionaliste na svečanom činu dočeka ne samo da ponižava istinu, pravo, pravdu, žrtve i državu Bosnu i Hercegovinu, već ponižava i opravdanu radost hrvatskih fudbalera poslije največeg uspjeha u njihovoj historiji, ponižava svijetski mir i saradnju i posebni svijetsku fudbalsku organizaciju i zajednicu.


Marko Perković nije propustio nijednu priliku da pošalje svoje poruke mržnje. Nije slučajno da se brojni ljudi pojavljuju na njegovim koncertima u ustaškim uniformama i/ili sa simbolima te da izvode ustaški pozdrav. On nigdje ne bi trebao biti počasni gost, ponajmanje na najvećem okupljanju u povijesti demokratske Hrvatske na kojem se slavi izvrstan sportski uspjeh. Luka Modrić možda je zaista zaslužio da bude najbolji igrač Svjetskog prvenstva, ali zbog pozivanja Thompsona da pjeva, zaslužio prijekor svijetske fudbalske organizacije. 

Zato Thompsonovo prisustvo na dočeku je strateška šteta Hrvatskoj, svijetu, ali i svijetskoj fudbalskoj organizaciji i sportu uopšte. Internacionalni ekspertni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada traži od Svijetske fudbalske organizacije  preduzimanje hitnih mjera za sankcionisanje Hrvatskog nogometnog saveza i njegovog predsjednika Davora Šukera koji je izjavio: “Dok sam na čelu saveza, na stadionima će svirati pjesma ‘Lijepa li si”, koja je simbol patriotizma, ponosa i ljubavi prema domovini”. Navedena pjesma ne samo da nema veze sa patriotizmom, već je zapravo oličenje mrženje prema susjednoj državi Bosni i Hercegovini, što zapravo ugrožava mir i stabilnost u Evropi.

Vijesti: