Vijesti

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom anticivilizacijskog napada i govora mržnje Vjerice Radeta prema preminuloj žrtvi genocida u Srebrenici Hatidži Mehmedović

25. 07. 2018.

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom anticivilizacijskog napada i govora mržnje Vjerice Radeta prema preminuloj žrtvi genocida u Srebrenici Hatidži Mehmedović

Zlo, oličeno u govoru mržnje, od strane Vjerice Radeta trebaju "sahraniti":  Majke Srebrenice javnim oduzimanjem Cvijeta sjećanja na žrtve genocida, u javnosti poznat kao Cvijet Srebrenice od Aleksandra Vučića, zajedničkim javnim istupom Parlamentarne skupštine BiH, Viječa ministara BiH i Predsjedništva BiH o osudi antiljudskog istupa potpredsjednice Skupštine Srbije i traženjem smjene Vjerice i zabrane ulaska u državu BiH.

Vučić je u agresiji na RBiH svojim aktivnostima davao pogonsko gorivo zločincima, a u Dejtonskom miru svojim aktivnostima hrani zločin i zločince u manjem bh. entitetu i u Republici Srbiji. Sve dok Vučić smatra manji bh. entitet, nastao rezultatima agresije i genocida, kao najvažniji uspjeh Srbije, sve dok on smatra da je najveći spoljnopolitički uspjeh Srbije u tome što je onemogućila usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a, sve dok nema niti jednog traga o priznanju odgovornosti politčkog, vojnog i policijskog režima Srbije za agresiju i genocid na BiH, sve dok u obrazovnom sistemu Srbije ne budu naučne i sudske činjenice o genocidu u Srebrenici i BiH, sve dok nema iskrenog priznanja genocida i pokajanja za njega, sve dok nema pravde za žrtve genocida, Srbija će ostati tamna mrlja u svijetu sa največim brojem osuÄ‘enih ali i slobodnih zločinaca. To nije samo poniženje za žrtve agresije i genocida na BiH, već i poniženje za one graÄ‘ane Srbije koji se odgovorno i solidarno ponašaju prema žrtvama genocida u BiH. Onaj ko negira istinu, onaj ko sakriva pravdu, onaj ko bježi od pokajanja, taj ne može nosti  Cvijet sjećanja na žrtve genocida, u javnosti poznat kao Cvijet Srebrenice, simbol ne samo genocida u Srebrenici i BiH, već i simbol mira i borbe protiv svih genocida svugdje u svijetu.

Anticivilizacijsko ponižavanje žrtava genocida u Srebrenici i BiH, ljudskom umu nezamislivo ponižavanje rahmetli Hatidže Mehmedović od strane potpredsjednice Srpske radikalne stranke i potpredsjednice Skupštine Republike Srbije i nemoralna pasivnost srbijanske političke pozicije i večine opozicije, te šutnja srbijanske večinske javnosti jasno govori da se Srbija nikada nije odrekla od Ideje Velike Srbije. Hatidža Mehmedović, i ako nema nikog svoga, jer su svi ubijeni u genocidu, je savjest cijelog čovječanstva. I baš zbog toga što duša Hatidže i svih žrtve genocida u BiH ne može više trpiti dehumanizaciju slobodno krečućih zločinaca, koji antibosansko zlo i dalje u kontinuitetu kreiraju, pozivamo Majke Srebrenice da javno povuku Cvijet sjećanja na žrtve genocida, u javnosti poznat kao Cvijet Srebrenice od trenutnog lidera Srbije kome istina, pravo i pravda o zločinama Srbije nije u interesu. ÄŒinom oduzimanja Cvijeta Srebrenice Vjerica i sve druge Vjerice i zločinci neće ostati zaboravljeni kao zločinci, neće ostati nagraÄ‘eni, već bačeni na smetlište historije. Povlačenje  Cvijeta sjećanja na žrtve genocida, u javnosti poznat kao Cvijet Srebrenice moglo bi biti i simbolički početak borbe protiv kontinuiteta institucionalnog zla u Srbiji i nehumane šutnje srbijanske političke pozicije koja umjesto borbe protiv institucionalizovanog agresivno genocidnog zla podržava antibosanski projekat Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta. Šutnja srbijanske političke pozicije prema radikalnom monstrumu Vjerice i njeno podržavanje antibosanske koalicje u manjem entitetu je negiranje genocida i direktno pozivanje na novi genocid. 

Najbolje sjećanje na majku Hatidžu, sve Majke Srebrenice i sve žrtve genocida u BiH, jedino liječenje od zla i zločinaca je kontinuirana borba za istinu i pravdu institucionalizacijom kulture pamćenja, čiji početak treba biti javnim oduzimanjem Cvijeta sjećanja na žrtve genocida, u javnosti poznat kao Cvijet Srebrenice od Aleksandra Vučića, zajedničkim protesnim istupom Parlamentarne skupštinu BiH, Viječa ministara BiH i Predsjedništva BiH u osudi monstruoznog govora mržnje Vjerice, traženja njene smjene sa pozicije potpredsjednika Skupštine Srbije i zabrana njenog ulaska u državu BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: