Vijesti

IGK: Reakcija povodom odluke da će učenici devetih razreda u entitetu RS od ove školske godine historiju učiti iz novog antibosanskog udžbenika

02. 09. 2018.

IGK: Reakcija povodom odluke da će učenici devetih razreda u entitetu RS od ove školske godine historiju učiti iz novog antibosanskog udžbenika

U sklopu antibosanske politike i prakse novi udžbenik historije u entitetu RS je nastavak pokušaja revizije historijskih, naučno - istraživačkih i sudskih činjenica o agresiji na RBiH i genocida protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka.

U BiH se vodio graÄ‘anski rat u kojem je malobrojnija srpska vojska bila nadmoćna, mjesta počinjenih zločina su Srebrenica i Kazani, a Haški tribunal je nakon rata sudio i presuÄ‘ivao najviše Srbima, što je dokaz političkog utjecaja. ÄŒetnički pokret u Drugom svjetskom ratu bio je antifašistički, dok su “Mladi muslimani” bili “prohitlerovska organizacija”. Dio je ovo sadržaja novog udžbenika historije za deveti razred osnovnih škola u entitetu RS, autora Dragiše D. Vasića.

Navedeni udžbenik negira presudu MeÄ‘unarodnog suda pravde iz 2007. godine kojom je pravosnažno presuÄ‘eno da su institucije entiteta RS, vojska i policija počinili genocid. Republika Srbiju je istom presudom označena kao prva zemlja u svijetu koja je prekšila odredbe Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Pred  MeÄ‘unarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i pred više nacionalnih sudova  osuÄ‘eno je više osoba za genocid u Srebrenici.

Novim nastavnim planom i programom historije politički establišment entiteta RS negira presuÄ‘eni genocid, minimizira razmjere zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i meÄ‘unarodnog prava, izjednačava žrtve genocida i izvršioce genocida, a zločince proglašava nacionalnim herojima.

Odsustvo istine i pravde proizvodi kontinuitet straha žrtava. Zato je pitanje revizije historije u entitetu RS, zloupotrebom obrazovanja mladih, državno i pravno pitanje bosanskohercegovačkog suvereniteta, nezavisnosti, političkog subjektiviteta, slobode i moralna obaveza prema žrtvama. To nije pitanje jednog naroda, pojedinca, institucije i entiteta. To nije pitanje izborne kampanje. To je pitanje zaštite države BiH.

Nedopustivo je da vlast entiteta, u kojem je počinjen genocid i danas baštini ideologiju agresije i genocida. Sramne odluke negiranja i zabrane bosanskog jezika, udžbenika historije i knjiga, te pokušaj revizije historije, Dodika i njegove istomišljenika svrstavaju u antibosanske govornike mržnje i diskriminatore žrtava genocida.
Onima koji negiraju genocid bilo bi bolje da se suoče s istinom kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost.

Nama treba moralno, bosanskohercegovački jako, ljudski, humano i na istini i pravdi zasnovano obrazovanje mladih Bosanaca i Hercegovaca, koje će umjesto straha, mržnje i ponižavanja drugog i drugačijeg ponuditi nadu mladima u bolju BiH u kojoj će oni ostati, koju će oni braniti i odbraniti, u kojoj će istina i pravda biti u akciji protiv udruženih antibosanskih koalicija.  Mlade generacije treba učiti o vrijednostima mira, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde, vrijednostima Ideje Bosne i bosanskog duha.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: