Vijesti

Čas bosanskohercegovačke historije u Torontu

Čas bosanskohercegovačke historije u Torontu

U prepunoj sali BIZ "Gazi Husrev Beg" Toronto održano je veće historije Bosne i Hercegovine. Glavni gost je bio Irfan Mirza, intelektualac, prijatelj Bosne i Hercegovine i naučni saradnik Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada. Razgovaralo se o njegovom velikom naučno istraživačkom radu koji je objavljen u vidu knjige za sada samo na engleskom jeziku "Historija Bosne i Hercegovine". Za ovo značajno naučno istraživačko djelo Mirzi je trebalo četiri godine i više od 300 najeminentnijih istraživačkih izvora u svijetu. 

Bosnom i Hercegovinom nije bilo onako kako nam se godinama prikazuje u kvazi udžbenicima i knjigama historije. Našu historiju pisali su drugi da bi nama komandovali. Ali sada mi imamo Irfana, imamo njegovu “Historiju Bosne i Hercegovine” koja svojom porukom i poukom daje putokaz saznavanja bosanskohercegovačke prošlosti u ime bolje sadašnjosti i još bolje budućnsti. A ta bolja budućnost nemože biti bez historijske nauke. Irfanov genije kazuje o pitanjima porijekla bosanskohercegovačkog čovjeka, pa samim tim o historiji jedne od najstarijih društvenih i državnih zajednica u Evropi, Bosna i Hercegovina. Historijska dimenzija briljantnog Irfanovog uma svjedoči o novim, do sada nepoznatim u historijskoj nauci, detaljima o genetskom porijeklu ljudi u Bosni i Hercegovini. Zato je knjiga pozitivan primjer individualnog nadrastanja nad mnogim zagubljenostima i zabludama u historiji Bosne i Hercegovine. Ova knjiga ostaje kao dosad najvrednije naučno istraživačko svjedočanstvo o historiji jednog od najstarijeg naroda u Evropi, Bošnjaka. U Irfanovom historijskom pisanju posvjedočuje se bosanskohercegovačka historijska istina iz najdublje snage akademskog uma. To je um čovjeka koji istražuje historijske oblike u svim vremenima Bosne i Hercegovine, a koji je preko ove knjige obznanjen iznova. Irfanova knjiga i čitav njegov život su tragovi jednog briljantnog akademskog uma koji ne išÄezava. Ova knjiga je akademski dokumentovana historija Bosne i Hercegovine, trajno akademsko svjedočenje zasnovano na potpunoj Irfanovoj naučno istraživačkoj samostalnosti od bilo kakve političke ideje i opcije. Irfan tako ostaje slobodni, akademski istraživač koji svijetu hoće pokazati i dokazati historijsku istinu o Bosni i Hercegovini i njenoj neuništivosti. ÄŒasni Irfanov akademski poziv za historijsku istinu u realnosti opšteg akademskog bosanskohercegovačkog potonuća koje je permanentna opasnost za tragove ljudske tolerancije mora okupiti, prije svega mladu akademsku elitu na akciju, na bitku za spas historijske istine o Bosni i Hercegovini. Zbog tog Irfanovog veličanstvenog akademskog poziva dugujemo mu zahvalnost. Irfanova historijska nada i poziv za akciju za realizaciju te nade ostaju inspiracija svim istraživačima bosanskohercegovačke historije. ÄŒitajući Irfanovu knjigu bliže smo saznanju o bosanskohercegovačkoj historiji.

Poslije odličnog Irfanovog izlaganja koga su prisutni popratili u tišini uslijedio je dugi razgovor sa Irafnom ne samo o historiji Bosne i Hercegovine, već i o mnogim drugim pitanjima bitisanja bosanskohercegovačke države, njenih naroda i graÄ‘ana.


Kao i uvijek BIZ "Gazi Husrev Beg" Toronto je bila odličan domačin. Za ovu priliku velika sala zajednice je bila pretovrena u komad Bosne i Hercegovine. Sve je mirisalo i podsjećalo na Bosnu i Hercegovinu. Kao i uvijek zasluga za divnu bosanskohercegovačku kreaciju i koreografiju pripada bosanskohercegovačkim patriotima Ismeti i Mirsadu Smajić.

U sklopu projekta “October –  Islamic Heritage Month in Ontario”, a u organizaciji Islamskog Instituta iz Toronto sljedeći dan je upriličen program “Muslims in Bosnia”, u kojem su učestvovali eminentni predavači Irfan Mirza i Amir Pašić. Irfan Mirza je kroz prizmu historije govorio o bosanskim narodima kao najranijim starosjediocima Evrope, i njihovom putu od Monoteizma, preko HrišÄ‡anstva do Islama. Dr.Pašić je govorio o kulturnom naslijeÄ‘u, kulturno-historijskim spomenicima Bosne i Hercegovone, njihovom uništavanju tokom rata 1992-95. i njihovoj obnovi, kao i o ulozi i značaju Aga Khan fondacije i Turske u toj obnovi. Uz to se ukratko osvrnuo i na kaligrafiju kao poseban elemenat vjersko-kulturnog naslijeÄ‘u. U programu su takoÄ‘er uzeli učešÄ‡e i članovi omladinskog hora BIZ Gazi Husrev-Beg sa kratkim prigodnim programom. Ova manifestacija, kao i mnoge druge u Torontu su podsječale na bosanskohercegovačku kulturu, historiju i tradiciju zahvaljujući Ismeti i Mirsadu Smajiću. 

Vijesti: