Vijesti

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, sjećamo se žrtava holokausta, ali i žrtava genocida u BiH

27. 01. 2019.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Povodom MeÄ‘unarodnog dana sjećanja na holokaust, sjećamo se žrtava holokausta, ali i žrtava genocida u BiH i žrtava svih zločina u svijetu. Dvadeseto stoljeće je obilježila monstruozna neljudska težnja da se istrijebe cijele nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe, da im se onemogući biološki, kulturni, socijalni i ekološki opstanak. Iz nacističkog holokausta čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku poruku, te osigurati bolju budućnost, mada je genocid u BiH, koga je generirao srpski i hrvatski velikonacioanalizam i na kostima ubijenih žrtava inaugurirao zločinačke tvorevine na državnom bosanskohercegovačkom tkivu, pokazao ogromno negativno iskustvo.

Uoči MeÄ‘unarodnog dana sjećanja na holokaust u režiji Hrvatskog narodnog  sabora {HNS} imali smo nedopustivo veličanje zločinačke paradržave kojoj je pravosnažno presuÄ‘eno na sudu UN. IGK najoštije osuÄ‘uje veličanje Udruženog zločinačkog poduhvata od strane HNS, koji je putem usvojene Deklaracije još jednom pozvao na odbacivanje presude suda UN, što je ozbiljni nasrtaj na istinu o agresiji na BiH, uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija.

Za IGK zasjedanje I odluke  HNS je ilegalan, antibosanski čin imajući u vidu da je Sud UN pravosnažnom presudom utvrdio da je stvaranje tkz. zločinačke paradržave Herceg-Bosne bilo protiv meÄ‘unarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH. Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave Herceg-Bosne imali su namjeru državu BiH razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. izmeÄ‘u Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Deklaracija HNS znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima.
 Istina i pravda su najbolja brana antibosanskom djelovanju i najbolja brana ponižavanju žrtava agresije i genocida.   

Na Međunarodni dana sjećanja na holokaust upozoravamo da se antibosanski projekti moraju sankcionisati jer predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po opstanak BiH. Krajnje je vrijeme za redefiniciju bosanskohercegovačke državne politike prema entitetu RS i tkz. Herceg-Bosni, kako bi se ti antibosanski projekti konačno zaustavili i poslali u historiju. Entitet RS i tkz. Herceg-Bosna su stvorili neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju u kojoj i danas građani i narodi u i van BiH žive.

Na ovaj dan sjećanja obraćamo se graÄ‘anima i narodima u i van  BiH koji trebaju znati da se zločinačke politike prema BiH sve više revitaliziraju i da su iste zločine spremi ponoviti.
Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi BiH mogla nastaviti svoj put ka evroatlanskim integracijama. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO, EU i Kanada. Pozivamo Kanadu kao članicu Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH i kao prijatelja države BiH da neizostavno osudi anticivilizacijski čin veličanja zločina i negiranja pravosnažno utvrđenih sudskih činjenica.

Baš danas više nego ikada potrebno je formirati i jačati historijsku svijest o holokaustu i genocidu u BiH, što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine. Protiv onih koji veličaju i negiraju holokaust i genocid treba se boriti svim sredstvima, dajući im na znanje da se takva zla neće tolerirati.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: