Vijesti

Anticivilizacijsko negiranje haške presude od strane nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora {HNS} je antibosanski čin

28. 01. 2019.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} povodom Deklaracije  Hrvatskog narodnog sabora {HNS} 

Anticivilizacijsko negiranje haške presude od strane nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora {HNS} je antibosanski čin u pravcu teritorijalne autonomije Hrvata, podjelom države BiH. Deklaracija u režiji HNS je nedopustivo veličanje zločinačke paradržave kojoj je pravosnažno presuÄ‘eno na sudu UN. IGK najoštrije osuÄ‘uje veličanje Udruženog zločinačkog poduhvata od strane HNS, koji je putem usvojene Deklaracije još jednom pozvao na odbacivanje presude suda UN, što je ozbiljni nasrtaj na istinu o agresiji na BiH, uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija.

Za IGK zasjedanje i odluke HNS je ilegalan, antibosanski čin imajući u vidu da je Sud UN pravosnažnom presudom utvrdio da je stvaranje tkz. zločinačke paradržave Herceg-Bosne bilo protiv međunarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH. Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave Herceg-Bosne imali su namjeru državu BiH razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Deklaracija HNS znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima.

Istina i pravda su najbolja brana antibosanskom djelovanju i najbolja brana ponižavanju žrtava agresije i genocida. Još jednom upozoravamo da se antibosanski projekti moraju sankcionisati jer predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po opstanak BiH. Krajnje je vrijeme za redefiniciju bosanskohercegovačke državne politike prema entitetu RS i tkz. Herceg-Bosni, kako bi se ti antibosanski projekti konačno zaustavili i poslali u historiju. Entitet RS i tkz. Herceg-Bosna su stvorili neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju u kojoj i danas graÄ‘ani i narodi u i van BiH žive.

Obraćamo se graÄ‘anima i narodima BiH koji trebaju znati da se zločinačke politike prema BiH sve više revitaliziraju i da su iste zločine spremi ponoviti. Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi BiH mogla nastaviti svoj put ka evroatlanskim integracijama. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO, EU i Kanada. Posebnim pismom pozvali smo Kanadu kao članicu Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH i prijatelja države BiH, da neizostavno osudi i odbaci anticivilizacijski, antibosanski čin usvajanja Deklaracije HNS, kojom se zapravo veliča zločin i otvoreno i javno negira pravosnažno utvrÄ‘ene sudske činjenice od strane svjetskih pravnih autoriteta. Protiv antibosanske koalicije treba se boriti kako u BiH, tako, posebno u dijaspori, svim demokratskim, posebno lobističkim sredstvima, dajući na znanje da se takva anticivilizacijska i antidržavna politika nesmije tolerirati, mora se javno odbaciti.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: