Vijesti

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} na Odluku Vlada bh. entiteta RS o formiranju dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu

08. 02. 2019.
Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} na Odluku Vlada bh. entiteta RS o formiranju  dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu

IGK osuđuje i odbacuje formiranje ovih komisija. Formiranjem navedenih komisija bh. entitet RS, {u daljem tekstu RS} ne priznaje internacionali poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizirati negiranje genocida, što je IGK snažno osjetio i još osjeća u kampanji za peticiju Kanadskog parlamenta e-1837 kojom se traži krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici. U Kanadi je trenutno u ofanzivi udruženi srpski lobi protiv IGK i peticije.

IGK podsjeća, RS je 2004. godine formirao Komisiju za Srebrenicu, { u daljem tekstu Komisija} nakon što su porodice bošnjačkih žrtava iz Srebrenice tužile RS tadašnjem Domu za ljudska prava BiH.  Komisija je utvrdila da je u Srebrenici izvršen genocid. To znači da je Komisija odgovorila na suštinsko pitanje prirode zločina koji su izvršeni u Srebrenici. Komisija je zaključila da su u genocidu učestvovale političke, vojne, policijske i upravne strukture RS,  kao i strukture tadašnje Vojske Jugoslavije i MUP Republike Srbije.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, a Srbija, kao jedina država u svijetu, osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Dakle imamo utvrđene sve sudske činjenice, i ovo je zapravo pokušaj revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno.

Poslije oktobarskih opštih izbora u BiH, udružena srpska nacionalistička elita na čelu sa Miloradom Dodikom, koga podržava Srbija i Rusija, ide na otvoreno odbacivanje izvještaja Komisije jer im je taj izvještaj, s obzirom na činjenicu da su ga svojevremeno sami prihvatili, teži od svih haških presuda i političih deklaracija parlamenta više od 30 država uključujući Kanadu,SAD, Australiju i EU. Jasno je da je Dodikova destruktivna politika uperena protiv države BiH s namjerom priključenja RS Srbiji, a to nije moguće ako je vlast RS i sama, prihvatanjem izvještaja Komisije, priznala da je počinjen genocid.

IGK istiće da je izvještaj Komisije konačan, verifikovan od svih političkih i pravnih subjekata u BiH i zbog toga ne može biti predmet rasprave. Rezultate Komisije iz 2004. godine niko ne može poništiti, ukinuti niti revidirati. NS RS u ovom slučaju nije nadležna ni kompetentna da to uradi.

IGK smatra de će formiranje komisija voditi novim prekidima saradnje između naroda i država. Ovaj pokušaj revizije historijskih, sudskih i naučnoistraživačkih činjenica, ne samo da treba odbaciti, već i javno osuditi i sankcionisati predlagače, jer je direktno usmjerene protiv mira i stabilnosti. Genocid u Srebrenici je nakon holokausta prvi pravno verifiviciran genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost. Zato je formiranje komisija kriminalni čin, novo civilizacijsko posrnuće RS i nastavak genocidnih aktinosti drugim sredsvima. Velikosrpski revizionisti pokušavaju sakriti sve tragove svojih zločina u BiH, te nastaviti s daljnjom destrukcijom države BiH, prebacujući teren svojih anticivilizacijskih aktivnosti i na međunarodnu zajednicu, odnosno u sve države, posebno Kanadu, gdje se vodi kampanja za krivično gonjenje negatora genocida.

Imajući u vidu da ovakav atak na istinu, pravdu i žrtve, direktno atakuje na ugled i značaj UN, tražimo hitnu sjednicu Upravnog odbora Vijeća  za provedbu mira. Podržavamo porodice žrtava koje će tražiti očitovanje država odakle dolaze članovi komisija. Pošto je ovaj postupak RS u potpunoj suprotnosti sa temeljnim kanadskim društvenim i državnim vrijednostima, informisali smo Premijera Kanade i druge nadležne kanadske političke i pravne subjekte i tražili da Kanada zajedno sa drugim državama hitno djeluje.

RS koji baštini rezultate agresije i genocida, danas se homogenizira u cilju realizacije ciljeva koji nisu postignuti agresijom i genocidom.  Formiranje  dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu  je užasna poruka za sve normalne ljude i cijeli dobronamjerni svijet, uvreda za žrtve i ruganje istini i pravdi. Politički establišment RS je ovim činom još jednom pokazao da je na stranih presuđenih idejnih tvoraca i izvršioca agresije i genocida. Svijet ne smije ostati nijem na ovo. Žrtve ne smiju ostati bez svog dostojanstva ni odustati od svojih prava.  

Ko misli protiv povijesti dolazi na margine povijesti, osuđen od povijesti. Ova provincijska hajka na istinu i pravdu je naše najbolje sredstvo u realizaciji zahtijeva peticije e-1837 za krivično gonjenje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi.   

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}
 
 
 
 
 

Vijesti: