Vijesti

Peticija Bošnjaka u parlamentu Kanade; Srpska zajednica u kampanji

Peticija Bošnjaka u parlamentu Kanade; Srpska zajednica u kampanji

Peticija bošnjačke zajednice da se u Kanadi donese zakon koji bi kažnjavao negiranje genocida u Srebrenici prošla je prvu fazu i mogla bi se naći pred parlamentarcima. Peticija je prošla zahvaljujući političaru Brajanu Masi, kojem je to dio predizborne kampanje. Srpska zajednica, s druge strane, takoÄ‘e se uključila u kampanju kako Masa više ne bi bio poslanik.
Play Video

Elektronska peticija e - 1837 ideja je jednog od lidera muslimanske zajednice u Kanadi koji je veličao mudžahedine i džihad, ali i teško optuživao matičnu državu za popustljivost i tražio da se glasa za radikalnijeg, Emira Suljagića.

A sada je očigledno uzeo stvar u svoje ruke:

- Јevreji i danas dobijaju reparaciju od Nijemaca. Zbog čega smo mi Bošnjaci narod drugog reda, pa ne možemo dobiti reparaciju. Srbija ulazi u EU, zamislite, niko da im kaže da se izvine Bošnjacima i plate reparaciju - poručuje inicijator peticije Emir Ramić.

Ramić je inicijativu pokrenuo preko jednog marginalnog člana parlamenta, Brajana Mase koji tako vidi priliku da bude ponovo izabran, pričaju u srpskoj zajednici. I sada se, htjeli, ne htjeli, moraju uključiti u predizbornu kampanju.

- Najvažnija stvar je da glasaju protiv NDP-a i da preko samog člana parlamenta Brajana Masija utiču na svoje prijatelje koji žive u okrugu da rade za njihove protivnike u tom okurgu i podržavaju konkurente. Mislim da je to liberalna stranka. Da stave pritisak na cijelu NDP partiju - ističe Stanko Vuleta, predsjednik Društva za očuvanje srpske baštine iz Otave.  

Šanse da ta inicijativa zaista postane zakon, nisu velike, kaže Vuleta, ali ako muslimanski lobisti postanu dio parlamenta, otežaće im ionako tešku borbu da pokažu javnosti da slika o ratu u BiH nije crno-bijela.

- Ovo će vjerovatno biti odbačeno u prvoj fazi. MeÄ‘utim, situacija jeste takva da moramo da se angažujemo i ne možemo pasivno da posmatramo šta se dešava, da postoji druga strana medalje - dodao je Vuleta.

S druge strane, ni bošnjačka zajednica neće odustati i javno prozivaju svakog ko se usudi da negira genocid, uključujući i čuvenog lovca na naciste, Efraima Zurofa.

- Znate šta, niti me Mekenzi toliko boli, niti Trifković, niti Trifunović... To su plaćeni srpske nacionaliste, ali me boli ovaj čovjek koji je preživio holokaust. Efraim Zurof je imao sreću da preživi, ali kako može taj čovjek sada negirati na sudu dokazani genocid - tvrdi Ramić.

Inicijative i rezolucije dugo su već prateći elementi izbora u BiH, ali ovo je prvi put da neko pokušava dobiti izbore na Srebrenici i van BiH.

Vijesti: