Vijesti

Izjava povodon negiranja genocida u Srebrenici na stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije

15. 02. 2019.


Izjava povodon negiranja genocida u Srebrenici na stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije

Republika Srbija je još jednom brutalno sahranila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, UN Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, pravosnažne presude meÄ‘unarodnih sudova, meÄ‘unarodno pravo, pravdu i istinu. U autorskom tekstu ambasadora Srbije u Portugalu Olivera Antića, u lisabonskom dnevnom listu Publiko, izmeÄ‘u ostalog, on negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovaj tekst nalazi se na zvaničnoj internet stranici Ambasade Srbije u Portugalu.

Odsustvo reakcije Vlade Republike Srbije i posebno ministarstva vanjskih poslova je jedan od niza dokaza kontinuiranih srbijanskih pohoda na meÄ‘unarodno pravo, pravdu sa ciljem negiranja genocida u Srebrenici. Pred sudovima Srbije je voÄ‘eno nekoliko postupaka za srebreničke zločine. Nigde nije kvalifikovan taj zločin kao genocid. Tako ambasador Antić zapravo govori ono što je zvanična srbijanska državna politika, kontinuirano ne priznavanje vrhovnih pravnih autoriteta u svijetu, sudova UN, pokazujući otvoreno da agresija na državu BiH još traje, da se genocid nad Bošnjacima radi drugim sredstvima. To je još jedna otvorena prijetnja državi BiH, ali i miru i stabilnosti u regionu kojom se uslovljava pomirenje samo ako se svi zločini zaborave, a stanje nastalo genocidom prihvati kao činjenično. Miloševičeva i Karadžićeva ostavština se nastavlja, zahvaljujući srbijanskoj zvaničnoj politici, čiji predstavnik je ambasador Antić, koji šalje poruku da je genocid uvijek moguć i izvjestan.

Potpuno neljudski, lažno, anticivilizacijski i dehumanizirajući u tekstu pod naslovom "Genocid u Srebrenici", koji je objavljen 5. februara, Antić piše da je srpska vojska po zauzimanju Srebrenice obezbijedila autobuse za evakuaciju 17.000 žena, djece i staraca na muslimansku teritoriju, te dodaje da su mnogi od njih "odlučili da odu u Srbiji", gdje i danas "žive potpuno bezbjedno".
O masovnoj likvidaciji muslimanskih muškaraca u Srebrenici i okolini, Antić, pak piše: "Pri tome se mora imati u vidu da su ti isti zarobljeni muslimanski vojnici pre osvajanja Srebrenice ubili 2.500 Srba u selima oko Srebrenice i to decu, žene, starce, invalide, čak i stoku i pse! (...) To je bio pravi genocid, a streljanje ratnih zarobljenika svakako je ratni zločin, ali motivisan osvetom? Genocid iz osvete ili na mah jednostavno ne postoji", piše Antić i dodaje da je utvrÄ‘eno da je granatiranje pijace Markale tokom opsade Sarajeva došlo sa muslimanske strane, te da je utvrÄ‘eno da je masakr nad Albancima u Račku na Kosovu 1999. godine "takoÄ‘er bio lažan".


Podsječam da je Srbija prihvata MeÄ‘unarodni sud pravde koji je 2007. godine donio presudu da je Srbija odgovorna što nije spriječila srebrenički genocid, niti je kaznila počinioce. Ono što posebno zabrinjava istraživače genocida, aktiviste ljudskih prava i sloboda i posebno žrtve je što ambasador Antić, ne samo da negira genocid u Srebrenici, već ga i opravdava. Zapravo ambasador Antić amnestira genocid u Srebrenici, koji je nakon holokausta prvi pravno verficirani genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost. Istovremeno ambasador Antić daje podršku zločinu, što je na tragu spremnosti da se genocid ponovi. 

Prema presudama meÄ‘unarodnih sudova, genocid u Srebrenici izvršile su institucije RS, njena Vojska i Policija, iz čega jasno proizlazi da je RS sazdana, institucionalno, na genocidu, pa sada teži, institucionalno, uz pomoć srbijanske diplomatske mreže poreći taj genocid, a svako poricanje zločina jest izricanje spremnosti na njegovo ponavljanje. Ambasador Antić tako atakuje i na meÄ‘unarodni pravni sistem sa ciljem diplomatske egzekucije najviših meÄ‘unarodnih pravnih autoriteta koji su utvrdili taj genocid.  

I na kraju poruka predsjedniku Republike Srbije, ministru vanjskih poslova i ambasadoru Antiću, civilizacijski je čin pognuti glavu pred žrtvama genocida u Srebrenici. Civilizacijski je da konačno priznate genocid u Srebrenici, da se izvinete žrtvama, pokajete i zavjetujete da genocid više nikad neće učiniti.  Tako čete prije svega učinti veliku uslugu svome narodu i državi, doprinijeti miru i stabilnosti u regionu i prihvatiti evropske vrijednosti čiji sastavni dio su priznavanje presuda meÄ‘unarodnih sudova.
Dr. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
 

Vijesti: