Vijesti

Saopćenje IGK povodom antibosanskog djelovanja Generalnog konzulata BiH u Chicagu, učešćem na mnifestacijama u CCCC na kojima se slavi fašistička NDH

Saopćenje IGK povodom antibosanskog djelovanja Generalnog konzulata BiH u Chicagu, učešÄ‡em na mnifestacijama u CCCC na kojima se slavi fašistička NDH 

Rezervacija mjesta  za Generalni konzulat BiH u Hrvatskom kulturnom centru Chicago {CCCC} u kojem se sluša ustaška muzika sa portretom ustaškog poglavnika i ratnog zločinca Ante Pavelića, koji se nalazi na istaknutom mjestu u velikoj dvorani, odmah uz portret Franje TuÄ‘mana, je antibosanski čin usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine, njene historije, kulture tradicije, udar na nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet i politički subjektivitet države. Ovaj čin je znak da Dragan ÄŒović, koji je postavio Generalnog konzula Berislava Vujeva, baštini tradicije Nezavisne države Hrvatske {NDH}, odnosno podrava oživljavanje tzv. paradržave „Herceg-Bosne“, zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom TuÄ‘manom za koji su bivši čelnici Hrvata u Bosni i Hercegovini na MeÄ‘unarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije (ICTY) presuÄ‘eni na dugogodišnje zatvorske kazne.   

Generalni konzul Berislav Vujeva se tako nalazi u udruženoj antidržavnoj i protivpravnoj antibosanskoj koaliciji protiv države koja je posebno aktivna u Sjevernoj Americi. Svi državotvorni graÄ‘ani Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi moraju se organizovano suprostaviti ovom antibosanskom djelovanju. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da Dragan ÄŒović principe svoga djelovanja temelji na ideologiji, politici i praksi NDH, odnosno Hrvatske Republike Herceg-Bosna kojoj je presuÄ‘ena na Internacionalnom krivičnom sudu za ratne zločine kao paradržavnoj tvorevini največeg nasilja kojoj je cilj bio uništenje egzistencije prije svega Bošnjaka, a zatim i države Bosne i Hercegovine. 

UčešÄ‡e diplomatskih predstvanika Bosne i Hercegovine  iz Chicaga na manifestacijama na kojima se slavi ustaštvo je prijetnja bosanskohercegovačkoj državi i potvrda trajuće egzistencije paradržave Herceg-Bosne koja je stvorila antibosansku ideju u kojoj i sada živimo. Takvim činom on zapravo ne prizna državu koju navodno diplomatski predstavlja, ali i proturječi opštim principima vanjske politike Bosne i Hercegovine i slobodarskom, antifašističkom svijetu.

U diplomatiji Bosne i Hercegovine rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji Bosne i Hercegovine su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna. Takva diplomatija koja je posljedica dejtonskog ustrojstva države demontira Bosnu i Hercegovinu na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije. To direktno slabi i ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć. Kraj sistema dejtonske diplomatije je jedan od najvažnijih političkih zadataka za koga se mora boriti. Bosna i Hercegovina treba lidere koji će se boriti za državnu diplomatiju koja će biti isključivo u službi interesa države.

O ovom grubom ataku na državu Bosnu i Hercegovinu objavjestićemo partnerske organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Imajući u vidu da Generalni konzul Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu neradi svoj posao, a to je zaštita i promocija interesa države BiH, imajući u vidu da se antidržavnim ponašanjem narušava ugled države Bosne i Hercegovine u Chicagu i SAD, tražimo od  Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ga povuće sa dužnosti Generalnog konzula. 

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: