Vijesti

Djeca iz BIC Hamilton svečano obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Djeca iz BIC Hamilton svečano obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Svečani program je organizovan uz sudjelovanje djece, polaznika škole bosanskog jezika i mekteba zajedno sa roditeljima i članovima naše zajednice. Program je otvorila najmlaÄ‘a učesnica Merjem Bahonjić prigodnom pjesmom koja je sviju nas podsjetla na našu Bosnu i Hercegovinu. Zatim su se obratili Hasan Kapo, predsjednik IO BIC Hamilton, imam Ismail ef. Fetić i profesor Emir Ramić. Prikazan je prigodan dokumentarni film o značaju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te dvije pjesme o našoj domovini. 
Za ovu priliku djeca su došla sa zastavama i drugim znamenjima naše Bosne i Hercegovine. Posebno je manifestacija uljepšana crtežima djece o Bosni i Hercegovini.
Mi danas imamo čast i zadovoljstvo da slavimo 27 godina nezavisnosti naše Bosne i Hercegovine. Niz dogaÄ‘aja nakon referenduma i agresija koja je uslijedila na Bosnu i Hercegovinu ju je dugoročno oštetila i obilježila. Nezavisnost i sloboda su skupo plaćeni. Upravo zbog tog imamo dužnost da našu Bosnu i Hercegovinu njegujemo i poštujemo u još većim razmjerima. Ovo što mi danas imamo nije palo s neba, za ovo su pale mnoge žrtve koje moramo cijeniti. Prošlost ne smijemo zaboraviti, naprotiv iz nje moramo učiti.
Želimo prije svega da mladi steknu znanja vezano za ovaj praznik te sve tekovine na kojima se bazira naša Bosna i Hercegovina. Ove godine smo odlučili da obilježavanje ovog datuma bude sa našom djecom i tako čemo u buduće raditi. Važno je da u ovom obilježavanju učestvuju naša djeca koja nisu bila roÄ‘ene za vrijeme održavanja referenduma. Zbog toga je veoma važno da se djeca prisjete ovog dana i da im mi stariji ukažemo na njegov značaj. Narod koji ne poznaje svoju historiju, ne može gledati u budućnost.

Svim članovima naše zajednice i svim graÄ‘anima i narodima Bosne i Hercegovine čestitamo jedan od največih državnih blagdana, Dan nezavisnosti. Hvala Kanadi i posebno našem Hamiltonu što redovno obilježava Dan nezavisnosti. Mi to mnogo cjenimo. Živjela naša domovina Bosna i Hercegovina. Živjela Kanada. Živjelo prijateljstvo Bosne i Hercegovine i Kanade. Neka sva djeca svijeta žive u miru i slobodi.
BIC Hamilton

Vijesti: