Vijesti

Cestitke Kanade za Dan nezavisnosti

28. februar 2019.  
Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-Bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu, gospodinom Bob Bratina je poslao čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u ime Vlade Kanade u kojoj se kaže:
U ime Vlade Kanade svim KanaÄ‘anima bosanskohercegovačkog porijekla želim sve najbolje povodom Dana nezavisnosti. ÄŒlanovi vrijedne Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi trebaju biti ponosni na ljepotu njihove zemlja, kulture i ljudi. Imam veliku čast da budem glas Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi u Parlamentu Kanade i posebno u gradu Hamiltonu. Moja ljubav prema bosanskohercegovačkom narodu, njegovoj kultura i domovini datira od 1978. godine kada sam prvi put posjetio Bosnu i Hercegovinu.   Nadam se da ću  jednog dana ponovo doći mu Bosnu i Hercegovinu i još jednom učestvovati  predivnoj kulturi, udisati sviježi vazduh i piti čistu vodu. Primite moje najbolje želje za veliki Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

28. februar 2019.    
U posebnom saopštenju gradonačelnika Hamiltona Ferd Eisenbergera povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine stoji: 
Zadovoljstvo mi je izraziti najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dan nezavisnosti BiH u petak, 1. marta 2019. Ovo je važan dan kojim obilježavamo nezavosnost države BiH. Zahvaljujem se za veliki  doprinos bosanske zajednice gradu Hamiltonu. Bosanska zastava se vijori iznad Gradske vijećnice i elektronski simbol grada Hamiltona je u nacionalnim bojama bosanske zastave. Ovo je naše malo priznanje i uvažavanje za doprinos BiH za demokratiju i nacionalnu, vjersku i kulturnu raznolikost u njenom regionu. Stalna posvećenost Bosanaca i Hercegovaca slobodi i slobodnom udruživanju različitih etničkih, vjerskih i kulturnih narodnih grupa je primjer svijetu. Bosanci i Hercegovci su istinski blagoslovljeni ponosnim nasljeÄ‘em u Kanadi. Znam da će te vi i vaša djeca i dalje služiti interesima Kanade i Bosne i Hercegovine na putu koji može biti težak u svijetu. Želim vam uspjeh u Kanadi i gradu Hamiltonu.  


28. februar 2019.      
U poruci bosanskohercegovačkoj zajednici u Kanadi, članica Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson je napisala: 
 “Želim čestitati i poslati moje najbolje želje bosanskoj zajednici u Kanadi u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH. Vaš prelomni historijski pokret 1. marta 1992. za savremenu, suverenu, nezavisnu državu BiH potvrdio je nezavisnost i suverenost države BiH kao izraz volje većine njenih graÄ‘ana. Na taj memorijalni dan, BiH je stekla uslove da postane članica meÄ‘unarodne zajednice, kao 177. članica Ujedinjenih nacija. Cjenim i pozdravljam napore Bosanske zajednice u Kanadi na njenom prepoznatom radu za bolju BiH i ohrabrujem je da nastavi odličnu borbu za bolju državu BiH”.

Vijesti: