Vijesti

IGK poziva civilizovani svijet na hitno djelovanje - uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH i proglašavanjem nepoželjim u svim državama, članicama Vijeća za provedbu mira {PIC}

19. 04. 2019.


IGK poziva civilizovani svijet na hitno djelovanje -  uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH i proglašavanjem nepoželjim u svim državama, članicama Vijeća za provedbu mira {PIC}

Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska kampanja Milorada Dodika se mora hitno zaustaviti i sankcionisati. Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK} je više puta tražio da Kanada i druge države sankcionišu i zaustave Dodika, glavnog generatora destrukcije države BiH, kao i njegove saveznike iz entiteta RS i Srbije, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost. 

Dodikov govor u Beogradu i njegovo kontinuirano antibosansko ponašanje unosi sve veći nemir i strah. Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i velića pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta RS, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u entitet RS, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države BiH.  

Radi se o najopasnijoj praksi, kakvog paradoksa,  predsjedavajučeg Predsjedništva države BiH, od završetka oružanog djela agresije i genocida. Ovom antobosanskom praksom koja se nagloširi i u bosanskohercegovačkoj dijaspori, Dodik je potvrdio kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet. Ugrozio je i stabilnost regije i Evrope i ponizio sve dosadašnje napore u vezi bolje budućnosti države BiH. 

Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid mogu biti žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa ili podržavalaca genocida i doći u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom mora sprijećiti. Zato IGK poziva civilizovani svijet da konkretnim, hitnim  i odlučnim mjerama odgovori na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, da Dodiku zabrani bilo kakvu političku aktovnost na nivou BiH, da ga proglasi nepoželjnim u svim državama, članicama Vijeća za provedbu mira {PIC}. Istovremeno od članica Evropske unije tražimo da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Srbije Evropskoj uniji postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova o genocidu u BiH i da ne pregovaraju sa onima koji negiraju odluke međunarodnih sudova, jer ukoliko neko ne poštuju te odluke kako će poštovati druge evropske standarde. 

Civilizovani svijet je na hitnom potezu.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: