Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo 12 udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH članovima Kanadskog parlamenta, premijeru Kanade Justin Trudeau i ministrici vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland.

18. 04. 2019.

Institut za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo 12 udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH članovima Kanadskog parlamenta, premijeru Kanade Justin Trudeau i ministrici vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland.

Pismo 12 udruženja koja okupljaju žrtve rata je vezano za sramotno ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, očitovano kroz glorificiranje ratnih zločinaca i poricanje presuda meÄ‘unarodnih sudova. U pismu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u svojoj presudi Radovanu Karadžiću, te se skreće pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vrijeÄ‘anja osjećanja žrtava i porodica žrtava.

Kanadski parlament je usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH. Tim rezolucijama je potvrÄ‘ena privrženost Kanade istini utvrÄ‘enoj presudama Haškog tribunala, te zaštiti prava žrtava. Institut za istraživanje genocida Kanada pokrenuo je elektronsku, parlamentarnu  peticiju e-1837 za donošenje zakona o kažnjavanju svih KanaÄ‘ana koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid. Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. 

Agresivna kampanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH protiv presuda meÄ‘unarodnih institucija je nasrtaj na vladavinu prava, a vrijeÄ‘anje osjećanja žrtava i porodica žrtava grubi je atak na ljudska prava. Kanada mora čvrsto djelovati u BiH u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i treba tražiti  sankcije za one koji to čine.

Institut za istraživanje genocida Kanada u potpunosti podržava pristup udruženja žrtava u kojem neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrijednosti i nada se kanadskoj zaštiti od agresivne kampanje koju provodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti u BiH protiv žrtava kao najugroženijih kategorija graÄ‘ana.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: