Vijesti

Pismo Niksicu

Postovani gospodine Niksicu,

Prije oko mjesec dana upucen je vama i predsjednicima ostalih stranaka tzv. BH bloka apel da na drzavnom nivou sa SDA udjete u koaliciju zbog teske politicke situacije u nasoj zemlji uzrokovane zdruzenim anti drzavnim djelovanjem osovine Dodik-Covic. Nazalost, vecina predsjednika je potpuno ignorisala taj apel. Pozitivne reakcije dosle su samo iz DF-a i par pojedinaca iz SDP kojem ste licno na celu.

Od tada do danas kampanja protiv nase zemlje je dodatno drasticno eskalirala i sve su prilike da ce se stanje samo jos vise pogorsavati. Najvise nas je iznenadio vas stav, gosp. Niksicu. Bili smo poprilicno odranije skepticni u odnosu na  gosp. Kojovica,  ali ne kad ste vi u pitanju. Od vas nismo ocekivali da cete, poput Kojovica i njemu slicnih, insistirati da na drzavnom nivou budete u opoziciji. Pitamo vas: je li moguce da vi imate problem razumjeti da nam je drzava u opasnosti nista manjoj od one s pocetka 90-ih i da zbog toga svi patrioti ove zemlje, narocito politicari koji imaju moc da efektivno osujete i sprijece zlokobne namjere i planove dusmana okupljenih oko fasistickog  SNSD-a i HDZ-a i, kao uvijek prije, ohrabrenih mentorima iz Srbije I Hrvatske, iskoristite sve mogucnosti da se zastiti jedina nam domovina. Imali smo razumijevanja za vasa neslaganja sa SDA u drukcijim vremenima, jer smo tu stranku i sami smatrali u dobroj mjeri odgovornom za mnoge propuste i pogreske, ali sada, kad nam je domovina izlozena bjesomucnim kontinuiranim napadima od neprijatelja unutar nje i iz susjedstva, a izdana i skoro potpuno napustena od OHR-a, visokog predstavnika Inzka, EU i svijeta, ne mozemo nikako naci ni razumijevanja ni opravdanja za vas kukavicki stav.

Cijenjeni gospodine Niksicu, mi i znacajan procenat BiH patriota u vama smo gledali covjeka i lidera kojem je ova zemlja najveca svetinja. Ali zbog vasih posljednjih poteza vezanih za formiranje vlasti na drzavnom nivou postajemo sve vise sumnjicavi da, nazalost, i vi, kao  Predrag Kojovic i glavnina celnika stranaka unutar BH bloka, gledate da se izvucete i vruc krompir borbe za BiH ostavite Stranci demokratske akcije i DF-u.

Jos jednom, ali ovaj put samo vama, obracamo se mi-BiH gradjani koji privremeno zivimo u Kanadi, a do sada smo glasali i za vas SDP i za druge stranke, i molimo vas, zapravo, zahtijevamo od vas, da se hrabro i posteno, kako se to s pravom ocekuje od vas kao celnog covjeka respektabilne stranke, izdvojite iz “BH”(?) bloka i da, sa razboritim i patriotski nastrojenim gospodinom Bijedicem i slicnim casnim clanovima vase stranke promjenite svoj politicki (dis)kurs i pod hitno se pridruzite SDA i DF-u, kako bi ste zajedno politickom borbom  zaustavili cetnicko-ustaske horde predvodjene duom Dodik-Covic. Sad je primarna i sveta duznost drzavu odbraniti, a poslije, kad opasnost prodje, hrvite se politicki i borite za glasove i opredjeljujte se za opoziciju ili poziciju, kako nadjete za shodno.

Gospodine Niksicu, budite uvjereni da svi koji vole BiH ocekuju od SDP-a i drugih stranaka koje nisu u anti-BH bloku Milorada i Dragana, da se opredjele. U ovom krucijalnom periodu vi imate pravo biti opozicija samo naspram osovine Dodik-Covic, nikako i ni prema kome drugom, jer bi to bilo ravno dezerterstvu i sluzilo bi samo rusiteljima Bosne i Hercegovine.

Gosp. Niksicu, znamo da je bilo puno lakse stati na pravu stranu kad je to ucinio gosp. Komsic sa svojom strankom (ne razmisljajuci tada o mogucem otporu unutar DF-a i riziku takvog poteza). Vi ste, za razliku od gosp. Komsica, propustili priliku da napravite slican potez kad je na tome vizionarski insistirao vas stranacki kolega gosp. Bijedic, upozoravajuci “da se drzava BiH ne smije prepustiti Dodiku i Covicu”. Zato ce sada vas posao da clanstvo SDP-a ubijedite da je drzava u pitanju biti puno tezi. Ali, bice to i svojevrstan test vaseg patriotizma. Apelujemo na vas da se pod hitno posavjetujete sa suradnicima (poput casnog gosp. Bijedica) i bez kalkulacija donesete, za ovu situaciju, jedinu ispravnu odluku, a to je DA UDJETE U KOALICIJU SA STRANKAMA SDA I DF. Ucinite to zaobilazeci nepotrebne procedure, jer je ovo skoro pa stanje rata, kad se donose brze odluke; ne bojte se da bi zbog toga mogli oslabiti svoju poziciju u stranci; pokazite da vam je Bosna prioritet. Ako tako postupite, a vjerujemo da hocete, budite sigurni da ce vam vecina u SDP-u to cijeniti i nagraditi vas reizborom na poziciju predsjednika na Kongresu koji ubrzo predstoji. I ne samo to, nego cete i na opcinskim izborima koji nisu daleko biti nagradjeni sa najvecim brojem glasova.

Cijenjeni predsjednice, nemojte, prvo zbog ove drzave koja vas treba vise nego ikada, a ni zbog sebe, iznevjeriti ovaj izmuceni i izvarani narod u vrijeme kada mu je jedina domovina u pitanju. Ovo je vama-politicarima, ali i svim gradjanima koji vole ovu lijepu zemlju, ispit i prilika da se opredjelite za jedan od dva izbora: da budete patrioti ili izdajnici, da budete dio fronta za odbranu BiH politickim instrumentima i sredstvima koja su samo vama-politicarima (kroz Parlamenat i druga drzavna tijela) na raspolaganju; ili da je ostavite nezasticenu i prepustite slabasnoj SDA-DF koaliciji naspram premocnog SNSD i HDZ bloka. Ako izaberete ovo drugo, i dalje glumeci “principijelnost” da necete u koaliciju sa “nacionalnim strankama” (pri tom, priznat cete, ipak nepravedno izjednacavajuci SDA sa SNSD i HDZ-om), narod, koji je to vec prozreo, nece vam to oprostiti, sto mnoge stranke iz BH bloka  moze kostati, neke  cak i do mjere da ne uspiju na sljedecim izborima preci ni izborni prag.

U periodu kada anti-drzavna kampanja Dodik-Covic stalno dobiva novi zamah; kad apetiti iz Beograda i Zagreba prema teritoriji nase zemlje postaju sve izrazeniji; kad visoki predstavnik u BiH, Inzko, optuzuje SDA za “neodgovorno ponasanje” sto problematizira ime manjeg entiteta (previdjajuci da su u njemu potpuno obespravljeni Bosnjaci i Hrvati) i indirektno krivicu za neformiranje Vijeca ministara u zemlji svaljuje na SDA, istovremeno pohvaljujuci RS “koji je odmah formirao Vladu”; kad OHR uvijek nalazi opravdanje za svoju pasivnost i ignorisanje nasrtaja na BiH, ukratko; kad je sudbina zemlje u rukama politickih stranaka, izbor svakog patriote mora biti STVARANJE POLITICKOG BLOKA U PARLAMENTU DRZAVE BiH, kao zastitnog mehanizma.

Gospodine Niksicu, krajnje je vrijeme da se prestane koketirati sa HDZ-om (ali i ignorisati Dodika i SNSD). Sada je cas  da se sva energija usmjeri na one koji ugrožavaju stabilnost Države.

S postovanjem, 

Bosansko hercegovacki patrioti iz Kanade

U Torontu, 17.aprila 2019. godine

Vijesti: