Vijesti

Akademija povodom Dana drzavnosti BiH u Torontu

U organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i bošnjačkih džemata u Kanadi u Torontu je održana centralna manifestacije američkih i kanadskih Bošnjaka povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovive. Trodnevna manifestacija pod nazivom “Državnost Bosne i Hercegovine” okupila je mnogobrojne istaknute goste uključujući: prof dr. Smaila ÄŒekića direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Asafa Džanića, glavnog i odgovornog urednik lista “Korak”, Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, članove Kanadskog parlamenta, članove Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, članove Upravnog odbora Instituta za istraživanje genocida Kanada, članove Upravnog odbora Bosansko-Američkog Instituta Genocida i Edukacionog Centra, predstavnike sredstava informisanja i mnogobrojne goste iz SAD, Kanade i Bosne i Hercegovine. Manifestacija je počela obukom bošnjačkih istraživaća genocida iz SAD i Kanade. Nastavljena je okruglim stolom pod nazivom: “Bošnjaci i Bosna” i završena svećanom akademijom u čast Dana držanosti Bosne i Hercegovine.

 

Važno je istaći da je nakon studioznih izlaganja prof. dr. Smaila Ćekića vođena živa intelektualna diskusija među učesnicima.

Na kraju okruglog stola održana je promocija knjige autora Mensura Seferovića. Promotor knjige je bio dr. Smail ÄŒekić. Manifestacija je završena svečanom akademijom u čast Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Na akdemiji su govorili direktor Instituta dr. Smail ÄŒekić, mr. Haris Alibašić, predsjednik KBSA, dr... Dok je Aldina Muslija promovirala kapitalno djelo "Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi" autora dr. Smaila ÄŒekića.

 

Dr. ÄŒekić ispred Instituta na čijem je čelu uručio je plakete zahvalnosti za uspješno lobiranje i izglašavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH u kanadskom parlamentu. Dobitnici plakete su parlamentarci Briane Masse i Rob Olifant; i direktor Instutuga genocida u Kanadi Emir Ramić.

Na kraju večeri "Bošnjačka mladost" pod pokroviteljstvom Medine Peco otpjevali su himnu "Jedna si jedina"....

Emir Ramic

Vijesti: