Vijesti

LIČNOST DANA Emir Ramić

LIČNOST DANA Emir Ramić

Odlučno protiv negatora genocida

A. H.
02.06.2019 06:54

Odlučno protiv negatora genocida

Značajan je broj graÄ‘ana Bosne i Hercegovine koji žive izvan njenih granica, a koji se tako zdušno bore za istinu o zločinima počinjenim nad Bošnjacima tokom protekle agresije. Ipak, ono što godinama čini dr. Emir Ramić, osnivač i direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi, vrijedno je posebnog poštovanja.

Još 2010. godine, zahvaljujući naporima Emira Ramića i ljudi okupljenih oko njegovog Instituta, kao i podršci jednog broja kanadskih parlamentaraca, jednoglasno je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Prije dva dana, opet zahvaljujući neumornom Ramiću i njegovim saradnicima, kao i iskusnom kanadskom parlamentarcu Brajanu Maseu (Brian Masse), parlament Kanade usvojio je i poslao vladi na razmatranje peticiju “e-1837”, kojom se traži sankcioniranje svakog negiranja genocida u Srebrenici na prostoru države Kanade.

Takvu odluku kanadskog parlamenta brojne bosanske žrtve doživjele su kao pobjedu istine nad lažima, pravde nad nepravdom.

Sve što rade Emir Ramić i Institut za istraživanje genocida, u državi Kanadi rade isključivo na osnovu zakona te države. To i jeste razlog zbog čega ih najviše kanadske državne institucije prihvataju kao ozbiljne sagovornike. Jer, zahtjeve, kakav je i ovaj o sankcioniranju negatora genocida, jedino je moguće rješavati kroz institucije sistema. Ramić to odlično zna i zato na putu kojim ide, i ima uspjeha.

Vijesti: