Vijesti

ZAVNOBiH je dokaz da Bosna i Hercegovina ne može biti podijeljena, jasna je poruka sa manifestacije u Torontu

ZAVNOBiH je dokaz da Bosna i Hercegovina ne može biti podijeljena, jasna je poruka sa manifestacije u Torontu

 

Trodnevna mnifestacija pod nazivom “Državnost Bosne i Hercegovine” u čast 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada i pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u Torontu, okupivše veliki broj američkih i kanadskih Bošnjaka i gostiju iz Bosne i Hercegovine je jasno potvrdila da je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i graÄ‘ana koji u njoj žive.

 

Tog datuma je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Predstavnici svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini dogovorili su se tada o načinu izgradnje svoje države. Dogovoren je njen status, kao jedne od teritorijalnih članica u budućoj zajedničkoj jugoslovenskoj državi. Tada su Bošnjaci priznati kao narod.

 

Manifestacija u Torontu je poručila svim neprijateljima Bosne i Hercegovine da odluke ZAVNOBiH-a kojima je potvrÄ‘enen  historijski i državno-pravni individualitet i kontinuitet teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine nikada neće doći u pitanje. Nema te sile koja može to poništiti.

 

Američki i Kanadski Bošnjaci zajedno sa istaknutim intelektualcima i naučnim radnicima  iz Bosne i Hercegovine poručuju da ZAVNOBiH ima historijski značaj koji je neupitan bez obzira na težnje neprijatelja Bosne i Hercegovine da potrgaju njeno državno i društveno tkivo. ZAVNOBiH vraća sve narode i graÄ‘ane Bosne i Hercegovine izvoru i temelju njihove jedino moguće opstojnosti – jedinstvenoj, suverenoj, nezavisnoj  državi Bosni i Heecegovini.  

Emir Ramić

Vijesti: