Vijesti

Doprinos istini i pravdi: You Tube objavio da će ukloniti sadržaj koji negira holokaust i genocid

Doprinos istini i pravdi: You Tube objavio da će ukloniti sadržaj koji negira holokaust i genocid

Doprinos istini i pravdi Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja značajan korak mrežne usluge za razmjenu video snimaka u vlasništvu Googlea You Tube u procesu medijske zaštite istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi.

Naime, YouTube je objavio da će ukloniti sav sadržaj koji negira Holokaust i ostale “dokumentovane nasilne događaje”. IGK potvrđuje da genocid u Srebrenici, koji je sudski potvrđen od strane Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, koji je politički potvrđen rezolucijama više desetina parlamenata država širom svijeta i koji naučno istraživački potvrđen rezultatima renomiranih svjetskih akademskih institucija, spada pod pojam “dokumentovanih nasilnih događaja”.

Svi prijatelji istine i pravde od sada mogu prijaviti svako negiranje genocida u Srebrenici You Tube. Cilj ove odluke je očistiti ekstremizam i govor mržnje na ovoj popularnoj mreži. Ova odluka je na tragu peticije e-1837 koja je prije nekoliko dana uspješno prezentovana u Kanadskom parlamentu i poslana Vladi Kanade na definitivno usvajanje. Takođe ova odluka predstavlja snažan podstrek državama svijeta da svojim zakonima zabrane negiranje genocida u Srebrenici kao najboljeg puta borbe protiv novih genocida ne samo u Bosni i Hercegovini, već u svijetu uopšte. Emir Ramić

Vijesti: