Vijesti

Refleksije sa manifestacije “Državnost BiH” u Torontu, povodom Dana državnosti BiH

Refleksije sa manifestacije “Državnost BiH” u Torontu, povodom Dana državnosti BiH

ZAVNOBiH nije uperen ni protiv jednog bosanskohercegovačkog naroda. Poenta ZAVNOBiH je na antifašizmu, na antifašističkoj borbi u kojoj su učestvovali svi narodi Bosne i Hercegovine. ÄŒesto se zaboravlja da su na zasjedanju ZAVNOBiH-a bili predstavnici sva tri naroda i da su odluke donesene demokratski. Tu nije uspostavljena neka nova bosanskohercegovačka državnost, već je udaren pečat na ono što je Bosna i Hercegovina bila stotinama godina. 

Najveći osporavatelji ZAVNOBiH-a su bili i ostali srpski nacionalisti. Nije slučajno da su baš na inicijativu Radovana Karadžića na savjetovanju na Palama početkom 1992. godine poništene odluke ZAVNOBiH-a. Cilj je bio da se poništi državnost Bosne i Hercegovine. To razaranje državnog, društvenog i teritorijalnog tkiva Bosne i Hercegovine je prihvaćeno do današnjeg dana, ne samo od Srba, već i od Hrvata. Bošnjaci, meÄ‘usobno podjeljeni, nemaju nacionalnu strategiju kako se oduprijeti srpskohrvatskim, kontinuiranim težanjma za uništenjem državnosti Bosne i Hercegovine.

ZAVNOBiH je idejno i politički razradio formulu o Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi tri naroda. Bosna i Hercegovina može biti stabilna samo na ovim osnovama. Nema druge formule za ovu državu. Ideja Bosne i bosanski duh su duh suživota, tolerancije i demokratije, duh prihvatanje, priznavanja, poštovanja drugog i drugačijeg. Ovo je na žalost samo konstatacija, bazirana na naučnim činjenicama. Narodi Bosne i Hercegovine i oni graÄ‘ani koji poštuju ideju Bosne i bosasnki duh još uvjek su nemoćni da produkuju strategiju odbrane te ideje, koja zapravo simbolizira hiljadugodišnju tradiciju bosasnkohercegovačke državnosti.

Emir Ramić

Vijesti: