Vijesti

Bajramska čestitka Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Bajramska čestitka Instituta za istraživanje genocida, Kanada
Temeljna etika vjere je daleko od filozofije rata, agresije, genocida. Ona pretpostavlja istinu i pravdu u suočenju sa drugim, drugačijim i razičitim. Bajram je simbol radosti i respekta. To je vrijeme koje u nama uliva nadu i ljudsku dušu čini raspoloženom i sretnijom. Ovaj bajram nas inspiriše za nove pobjede kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja u svijetu. To su dani u kojima se šalje poruka kako se uspostavlja i širi duh dogovora, tolerancije, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg, jer u samom ljudskom biću je kosmopolitizam. To su dani u kojima ljudi, a posebno muslimani trebaju prevazići mnoge nesuglasice, zamjerke i neprijateljstva koja su prepreka na putu ka njihovom istinskom ujedinjenju. Jedinstvena prilika je to da i bošnjački narod pokaže svoje pozitivno naslijeÄ‘e, svoju tradiciju, historiju, kulturu, da dokaže da može ukorak sa vremenom i da druge uvjeri da nije slaba zajednica.
Svim muslimanima i muslimankama čestitamo bajram sa željom za boljim međusobnim razumijevanjem, jedinstvom i solidarnosti i molbon Bogu da ga u zdravlju i sreći sa svojim porodicama i prijateljima provedu.
Prijateljima istine i pravde drugih tradicija želimo mir i meÄ‘usobno razumijevanje kako bi konačno zajednički dokućili istinu o zločinima prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i pravdu za žrtve tih zločina, kao najbolji put izgradnje bolje bosanskohercegovačke države i društva. Samo na istini, pravdi i dobru možemo graditi jedinstvo zajednice i doprinositi uspostavi mira i stabilnosti.
Bajram šerif mubarek olsun!
Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: