Vijesti

U vremenu kada se u BiH sve više negira bosanski jezik i bosanskohercegovačka država veoma je važno da naša djeca u dijaspori dobiju potrebno znanje o bosanskom jeziku

U vremenu kada se u BiH sve više negira bosanski jezik i bosanskohercegovačka država veoma je važno da naša djeca u dijaspori dobiju potrebno znanje o bosanskom jeziku kako bi jednog dana stala u odbranu BiH ma gdje bili. Sa osnovnim znanjem o bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkoj kulturi, historiji i tradiciji naša djeca su najbolji ambasadori bosanskohercegovačke drzave u svijetu.
Zato učimo našu djecu o bosanskom jeziku kao najboljem i najefikasnijjem sredstvu našeg opstanka, sredstvu koji štiti od asimilacije dopuštajući integraciju. Nama koji se nalazimo u dijaspori ostavljeno je u amanet da sačuvamo sve ono što smo ponijeli sa sobom kad smo na silu napustili svoju domovinu. Zato prisjetite se onog najdražeg blaga kojeg ste ponijeli, onog što vam dušman nije mogao oduzeti kad vas je tjerao sa vašeg ognjišta, a nije ni primjetio da nosite ovo blago. Vi ste ponijeli ono što se oduzeti ne može, ponijeli ste plemenitost, humanost, kulturu, tradiciju, životne priče, doživljaje, sjećanja, historiju i bosanski jezik. Da bi sačuvali sve ovo što smo ponijeli iz BiH trebamo prvo da naučimo našu djecu o bosanskom jeziku. Jer to je najbolje i najefikasnije sredstva našeg opstanka. Samo ako naša djeca nauče bosanski jezik, možemo prenijeti našu kulturu, tradiciju, historiju i ljubav prema domovini na nove generacije, kako bi slijedeće generacije znale svoje porijeklo, ali i znale čuvati i jacati drzavu BiH.
/E. R. /

Vijesti: