Vijesti

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada na intervju generala Lewis McKenzie

18. 10. 2019.

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada na intervju generala Lewis McKenzie

Bivši komandant Sektora Sarajevo Ujedinjenih nacija, penzionisani general-major kanadske vojske Lewis McKnezie ponovo napada na Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi u razgovoru za beogradsku Politiku koga prenosi portal radiosarajevo.ba.


Generalu McKenzie se nije dopala reakcija IGK o kanadskom antibosanskom portalu iza koga stoji on zajedno sa drugim antibosanskim elementima u Kanadi. Portal canadianveritas.ca je dio antibosanske koalicije koja u zadnje vrijeme vrlo aktivno djeluje u Kanadi i čiji je osnovni cilj negirati pravnu – sudsku, političku i naučnu činjenicu o genocidu u Srebrenici i BiH. Osnivači navedenog portala prije svega žele anulirati rad IGK koji se više od deset godina bori za istinu o agresiji na RBiH i genocidu protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka. Osnivanjem portala pokušava kod kanadske javnosti, ali i političkog i akademskog establišmenta formirati mišljenje da u Srebrenici nije bio genocid. Počasni urednici portala su umirovljeni general i bivši komandant sektora Sarajevo UN mirovnih snaga u BiH Lewis McKenzie, ekonomist i profesor emeritus Sveučilišta Ottawa Michel Chossudovsky, posljednji kanadski ambasador u Jugoslaviji James Bissett, historičar Colin Campbell te vojni analitičar i izdavač vojnog magazina “Esprit de Corps” Scott Taylor.

Cilj udružene antibosanske koalicije u Kanadi je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih i sudskih činjenica o agresiji na RBiH i genocidu nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima. Napadi su posebno intezivirani u vremenu kada se iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina u BiH prešlo u fazu njihovog veličanja. IGK se tome suprostavio smatrajući da se radi o nezapamćenom iživljavanju na preživjelim žrtvama agresije i genocida koje dosadašnja nauka o genocidu nije poznavala.
Antibosanskoj koaliciji i onima koji prijete poručujemo da IGK neće stati, te da borba za istinu i pravdu neće prestati. Borba za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. Poručujemo negatorima genocida da BiH nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti. IGK ostaje uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza. BiH će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: