Vijesti

Pozdravno pismo za Tursku

Organizacija Bosna Sancak

Predsjedniku gospodinu Muhammet Sancakart,

Poštovani gospodine Sancakart,

Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo da vama i vašoj organizaciji putem naše generalne sekretarice Alene Demirović čestitam, veliki i za sve Bošnjake ma gdje bili, jubilej 30 godina rada. Vaš rad je od velike važnosti za sviju nas, posebno što dolazi iz nama prijateljske Republike Turske.

Bošnjaci su nasljednici onoga što je Bosna i Hercegovina kao zemlja, kao država i kao povijesni subjekt bila i jeste. Nacionalno ime Bošnjak je historijski, etnički i kulturni termin koji simbolizije jedinstvo bošnjačke historije, kulture, tradicije, jezika i vjere unutar jedinstvenog multidimenzionalnog bošnjačkog bića, na osnovu kojih se to bošnjačko biće razlikuje od drugih nacionalnih konstanti. Bošnjaci su dostigli svoj cilj, dobili su svoje nacionalno ime koje im historijski pripada, čime je zaokružen bošnjački nacionalni identitet. Na identitetsko-kulturološkoj ravni realizirana su postignuća koja su bošnjački narod kolektivno definirala, a koja prethodnih decenija nisu bila izvodljiva. Bošnjaci su nasljednici onoga što je Bosna i Hercegovina kao zemlja, kao država i kao povijesni subjekt bila i jeste. To bošnjačko svojstvo nikoga ne isključuje iz sudjelovanja u tom naslijeÄ‘u, ali neće da bude žrtva parcijalnih odluka da se identificira i veže za narodnosnu ideju, interese i državno pravo nekih drugih država i naroda.

Vaš dugogodišnji rad je doprinio da se sve komponente bošnjačkog nacionalnog bića očuvaju u turskom društvo. Posebno je važno što su se turski Bošnjaci integrirali u tursko društvo i tako postali značajan faktor ne samo u Turskoj, već i šire.

Zbog toga je potrebno da se u sjevernoameričkoj dijaspori mnogo više sazna o vašem bitnom radu. U tom smislu nudimo vam saradnju na svim poljima za koje vi ocjenite potrebnim.

Još jednom svima vama čestitam veliki jubilej nadajući se našoj saradnji.

S poštovanjem
Akademik Emir Ramić
Dikretor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: