Vijesti

Februar – Black History Month u Kanadi

Februar – Black History Month u Kanadi

IGK obilježava početak februara, Black History Month u Kanadi i odaje počast njihovoj tradiciji, kulturi i historiji.

Jean Augustine, bivša članica Kanadskog parlamenta iz Liberalne partije je veliki prijatelj države Bosne i Hercegovine, veliki borac za istinu, pravdu, ljudska prava i slobode. Ona  je bivša  predsjednica National Congress of Black Women of Canada. 1993. Augustine je kao prva crna žena Kanade izabrana u Kanadski parlament. 1995. ona je prva Kanadskom parlamentu predložila da se mjesec februar obilježava kao Black History Month u Kanadi.

U junu 2005. ona je prva u Kanadskom parlamentu pokrenula inicijativu za usvajanje rezolucije o genocide u Srebrenici. Tada je izemeđu ostalog kazala:

“11. juli je dan sjećanja kada se svi KanaÄ‘ani trebaju pridružiti kanadskim Bošnjacima u sjećanju na nedužne žrtve genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi. Nad Bošnjacima je izvršen zločin genocida, nad Bosnom i Hercegovinom je izvršena agresija. Genocid i agresiju su projektovali i izvršili tadašnja SRJ (Srbija i Crna Gora) u saradnji sa bosanskim Srbima. 11 juli je dan kada će se svi KanaÄ‘ani pridružiti kanadskim Bošnjacima u sjećanju na nevine žrtve največeg zločina u Evropi poslije Drugog svijetskog rata. 2005. je godina sjećanja KanaÄ‘ana na srebrenički genocid”.

Tokom Februara , odajući počast tradiciji “black people”, njihovoj kulturi i historiji, kanadski Bošnjaci se sa ponosom sjećaju velike hrabre i plemenite Jean Augustine koja je kao tadašnja članica Kanadskog parlamenta prva u Kanadi ustala u odbranu istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog zločina.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: