Vijesti

Povodom okupljanja Ravnogorskog pokreta u pozorištu u Prijedoru

Povodom okupljanja Ravnogorskog pokreta u pozorištu u Prijedoru

Četnički pokret je antibosanski i zločinački koji baštini srpsku nacionalističku ideologiju, politiku i praksu. Ima svoj anticivilizacijski kontinuitet punih 200 godina i na njegovoj platformi je izvršena agresija i genocid u Bosni i Hercegovini.

Okupljanje četnika u prijedorskom pozorištu je znak kontinuiranog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju prije svega Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine kao države. To što politički establišment Prijedora, odnosno manjeg bosanskohercegovačkog entiteta odobrava djelovanje takve zločinačke organizacije je znak da te vlasti zapravo počivaju na tom pokretu, njegovoj ideologiji, ciljevima i praksi.

Šutnja prema ekspanziji četničkog pokreta je znak da fašizam nije pobjeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštičeni, da zavjetovano ne poslije holokausta nije zaživjelo, da čovjek i civilizacija nemaju odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma.

Promovisati vojvodu Dražu Mihaiovića i njegov četnički pokret u gradu u kome je prema nauci o genocidu izvršen genocid je ponižavanje ljudskog dostojanstva Bošnjaka i Hrvata, žrtava genocida. Genocid u Prijedoru je bio način ostvarivanja ratnih ciljeva. Radi se o namjernim, planiranim, masovnim zločinima nad prijedorskim civilima i o planskom uništavanju svakog osnova njihovog kolektivnog ili individualnog života.

Rušenje Prijedora, silovanje Prijedorčanki, ubijanje Prijedorčana, svakojaka poniženja, paljevine, mučenja i logori nisu bili samo plod razmišljanja plitikih barbarskih mozgova, već i dio razrađene osvajačke strategije osvetničkog srpskog pamćenja koje ima samo jedan ishod ponavljanje zla. Pozorišna parada četničkog pokreta u Prijedoru je usmjerena protiv osnovnih načela humanizma, protiv prava i sloboda čovjeka, protiv međunarodnog humanitarnog prava. To je zapravo vrhunac nehumanosti prema čovjeku, civilizaciji. Zbog izvršenog genocida općina Prijedor je prva u Bosni i Hercegovini po veličini zločina, po broju nestalih osoba, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, po broju sudskih predmeta na međunarodnim i domacim sudovima.

Promocija četničkog vojvode i njegovog zločinačkog pokreta u Prijedoru, gradu koji je izgubio status grada zbog genocida je još jedna opomena čovjeku i civilizaciji, ali i međunarodnim sudovima, velikim silama i međunarodnim organizacijama da u gradu u kome je  izvršen najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, zločin genocida, još traje ideologija, politika i praksa idejnih tvoraca i realizatora agresije i genocida.


Danas se kontinuitet te  fašističke ideje ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida. Frustrirane općinske Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata, te pružile ruku pomirenja i pokajanja. Prijedorski Bošnjaci i Hrvati su i dalje poniženi građani drugog reda. A četnici promovišu svoga vojvodu. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu sezahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Pozorišna četnička parada u Prijedoru je potvrda kontinuiteta politike, ideologije i prakse Velike Srbije na račun drzave Bosne i Hercegovine. 


Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: