Vijesti

U GRAND RAPIDSU OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U GRAND RAPIDSU OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dvadeset devetog februara u Grand Rapidsu je obilježena 28. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tolerantan i savremen Američki grad u kojem su prve naše izbjeglice ironično počele dolaziti prije jednakog broja godina.

Udruženi organizatori BICC Grand Rapids, ICC Behar, i KUD Dukat su već po drugi put priredili velićanstven i bogat kulturni program ovaj put u East Kentwood dvorani za bosanskohercegovačku zajednicu u zapadnom Mičigenu.

Tako je preko 300 ljubitelja Bosne i Hercegovine imalo priliku uživati u folklornom ansamblu, ilahijama i recitacijama o Bosni a i Hercegovini koje je priredila bosanskohercegovačka omladina.

Specijalni gosti večeri su bili lektor Dr. Emir Ramić, gradonačelnik Stephen Kepley iuvaženi narodni heroj Nezim Halilović Muderis.

Ohrabrujuće je bilo ćuti od specijalnog gosta Dr. Ramića da pro-bosanskohercegovačka koalicija napreduje kako u kanadskim tako i u američkim institucijama gdje se zahvaljujući našim prijateljima brani državnost Bosne i Hercegovine te bori protiv negatora istine, pravde i genocida.

Drago mi je bilo se upoznati sa bosanskom zajednicom i njenom kulturom, kao i bavljenje bitnim temama poput zalaganja za istinu boreći se protiv onih koji negiraju historiju”,bile su rijeći kongresmena Billa Huizinge koje je gradonačelnik Kentwooda Stephen Kepley sa ponosom prenjeo bosanskohercegovačkoj zajednici. Kongresmen Bill Huizenga predstavlja zapadni Mičigen u američkom Kongresu, i veliki je prijatelj Bosne i Hercegovine.

TakoÄ‘er je lijepo bilo čuti i poziv gospodina Muderisa da se ne zaboravi naša borba za Bosnu i Hercegovinu, kao i sama rodna gruda –gdje se po njegovim iskusnim riječimanajbolje pronaÄ‘e utjeha za stare godine.

Gledaocima je bila posebna čast pratiti priredbe treće generacije bosanskohercegovačke omladine u savremenoj dvorani kako u svojim tradicionalnim nošnjama igraju kola, recituju stihove naših velikih pjesnika, te pjevaju ilahije o našim nezaboravnim šehidima i palim borcima.

Noć koja će se dugo pamtit u Grand Rapidsu a i šire, je podjednako bila i demonstracija borbe protiv kulturocida ili zaborava, sa kojom bosanskohercegovačka zajednica dobija bitke jer se sjećamo na one koji nisu više sa nama ali i da njihov duh zapravo njihova geneza opstaje u novim generacijama i stime daje nadu koja je veoma bitna za naš duševni opstanak koji je i te kako bitniji od onog materijalnog.

Naš narod je od vijeka govorio da nada zadnja umire, kao i nada da će naš skromni narod božijom voljom i velikim trudom ipak opstati na ovim prostorima, jer je ipak opstao već duže od stotinu godina u Americi zahvaljujući kao prvo i osnovno našim trajnim džematima koji su u istinu ćuvari bosanskohercegovčkog duha i kulture.

Vijesti: