Vijesti

Komsic

uce smo slagali kockice mozaika u prvom djelu posjete predsjednika Komsica. Konstatovali smo dobre i lose stvari uz jednu vaznu cinjenicu da je ovaj vazan dogadjaj bio zapravo prvi koga je pored generalnih organizatora IGK, BHKC i KBSA odradjen u saradnji sa svim drugim organizacijama i zajednicama, ukljucujuci i nase dzemate.

Danas slazemo kockice mozaika drugog djela posjete Komsica. I ovdje nema ni jedne lose strane.
Predsjednik Komsic je dosao na poziv navedenih generalnih organizatora. Taj poziv je iskoristen za drzavnu posjetu i susret na najvecem politickom nivou u Kanadi, sto nam treba biti cast jer smo ucestvovali u historijskom moment za BiH i Kanadu.


Proces dolaska Komsica je trajao godinu dana, inteziviran je zadnja 4 mjeseca.
Velika cast i zadovoljstvo je sto su pojedinci iz bh dijaspore u Kanadi najneposrednije radili zajedno sa drugim politickim subjektima da dodje do drzavnog susreta Komsica sa premijerom Kanade, ministrom vanjskih poslova i generalnom guvernericom. U tome je zapravo historijska vaznost i potvrdjen znacaj uloge nase dijaspore u Kanadi.

Predsjednik Komsic je premijera Kanade upoznao sa nasim zahtijevima, i kao sto mozete vidjeti u saopcenju kabineta Komsica i Trudeau, slozili su se u vezi nasih zahtijeva: otvaranje diplomatskog predstavnistva Kanade u Sarajevu - za pocetak pocasni konzulat, otvaranje generalnog konzulata u Torontu, ubraznje nekih bitnih za nas bileteralnih sporazuma {penziono i socijalno osiguranje, unapreÄ‘enje i zaštita stranih investicija itd.}.

Dragi prijatelji mi trebamo biti ponosni sto smo bili dio historijskog poduhvata koji se cekao 28 godina.
Kada se stvari malo slegnu analiziracemo sve nase dobre i lose strane u cilju buduceg, zajednickog i efikasnijeg rada.

Na kraju poruka predsjednika Komsica kazana preko njegovog kabineta: 
Hvala organizatorima i bh dijaspori u Kanadi sto je moj boravak u ovoj lijepoj zemlji ucinila prijatnim. Hvala bh dijaspori u Kanadi sto se bori za bolju bosanskohercegovacke interese  u Kanadi. 

Emir Ramic

Vijesti: