Vijesti

Nije lahko imati svoju državu, a posebno ako se ta ista, Bosnom i Hercegovinom zove

Nije lahko imati svoju državu, a posebno ako se ta ista, Bosnom i Hercegovinom zove


Akademija u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Torontu, uz prisustvo izuzetnog gosta – predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, gospodina Željka Komšića, je iza nas, meÄ‘utim i nažalost još uvijek ima polemike oko iste.

Zamoljeni smo od strane Organizacionog odbora da prenesemo njihovo saopštenje o Akademiji , kao i o istupu gospodina Jurovickog.

Saopštenje Organizacionog odbora za javnost


Predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Željko Komšić, na poziv Organizacionog odbora, prisustvovao je u Torontu svečanoj Akademiji. Svrha Akademije je bila obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, kao i promocija suživota, tolerancije i ohrabrivanje ustrajnosti u procesu reintegracije BiH u evroatlanske integracije.

U prigodnom govoru predsjedavajući Komšić se zahvalio dijaspori na svemu što čini za svoju domovinu, posebno za njen kontinuiran angažman na očuvanju veza s BiH, te njene tradicije i kulture.

Ovaj historijski dogaÄ‘aj za obe države, a posebno za BiH dijasporu u Kanadi, po mišljnju mnogih zloupotrijebio je jedan od gostiju govornika ove Akademije, gospodin Davorin Jurovicki. U pripremi službenog programa Akademije Organizacioni odbor je prihvatio zahtjev gospodina Jurovickog da se obrati u ime dijaspore – Matice hrvatskih iseljenika u Kanadi. U tom smislu njemu, kao i svim učesnicima svečane Akademije, je precizirano šta je svrha iste i kako se treba odnositi prema Predsjedavajućem i ovom historijskom dogaÄ‘aju.

Na žalost gospodin Jurovicki u svome govoru nije ispoštovao radni protokol Akademije, zloupotrebio je zaključke Organizacionog odbora, pa samim tim narušio svečarski karakter Akademije i značaj Dana nezavisnosti BiH. Posebno je zloupotrebio instituciju predsjedavajučeg Predsjedništva BiH, te svodeći Bošnjake na Turke i posebno bosanski jezik na turski, povrijedio je kanadske Bošnjake, i ne samo kanadske. Gospodin Jurovicki treba da zna da je bosanski jezik jedna od najbitnijih komponenti našeg identiteta, kulture i tradicije svih bosanaca i hercegovaca, pa samim tim i države BiH.

Imajući u vidu negativne posljedice neprofesionalnog djelovanja i istpanja gospodina Jurovickog, te nepoštovanja unaprijed dogovorenog protokola, Organizacioni odbor, u duhu ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, ljubazno traži od gospodina Jurovickog da se javno izvini predsjedavajučem Komšiću, te BiH organizacijama i svim poslovnim ljudima koji su organizovali akademiju, te kanadskim Bošnjacima koji su duboko povrijeÄ‘eni njegovim govorom i neistinama plasiranim poslije Akademije.

Nije lahko imati svoju državu, a posebno ako se ta ista, Bosnom i Hercegovinom  zove. Zato okupimo se oko riječi BiH koja simbolizuje državu sjajnog ljudskog umijeća, sklada i ljepote. Glas BiH će se i dalje čuti u Kanadi. Domovina je jedna i mi moramo mnogo više raditi na uzdizanju svijesti o BiH kao našoj državi-domovini i svijesti o bosanskohercegovačkim državnim i društvenim vrijednostima.

Organizacioni odbor  Akademije

Vijesti: