Vijesti

Susret Trudeau i Komšić: Osnažiti prijateljske odnose BiH i Kanade

Susret Trudeau i Komšić: Osnažiti prijateljske odnose BiH i Kanade

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s  premijerom Kanade Justinom Trudoom u Otavi.

Sagovornici su  ocijenili ovaj susret veoma značajnim s obzirom na to da je ovo prvi put da se zvaničnici dviju zemalja sastaju na najvišem nivou.

Razgovarano je o bilateralnim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, s naglaskom na unapređenju te saradnje u oblastima energetike, ekonomije i obrazovanja. Poseban akcenat stavljen je na potencijalni projekt plinofikacije, kao i snabdijevanja tečnim plinom u BiH. Sagovornici su se saglasili da bi Sporazum o penziono-socijalnom osiguranju trebalo privesti kraju, jer je od velikog značaja za bh. dijasporu.

Predsjedavajući Komšić zahvalio je na dosadašnjoj podršci koju je Kanada pružala Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i na podršci integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, na njenom putu ka članstvu u euroatlantske integracije. Predsjedavajući Komšić također je zahvalio  premijeru Trudou na humanom prihvatu bh. građana  u Kanadu, kojih,  prema procjenama, ima oko stotinu hiljada.

Razgovarano je o strategiji koja bi unaprijedila privredne i turističke potencijale Bosne i Hercegovine, u čijoj bi realizaciji aktivnu ulogu imala bh. dijaspora koja živi u Kanadi. Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja počasnog konzulata u BiH, što bi znatno olakšalo i unaprijedilo dosadašnju bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Kanade.

Tema razgovora bila je i potreba potpisivanja sporazuma o unapređenju i zaštiti stranih investicija kao prvog koraka ka značajnijim ulaganjima Vlade Kanade u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Komšić potvrdio je zvaničnu podršku Bosne i Hercegovine Kanadi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, zbog čega je premijer Trudo zahvalio predsjedavajućem Komšiću i Bosni i Hercegovini i iskazao važnost ove značajne podrške.

Kanadski premijer se nakon sastanka zahvalio Komšiću na prijateljskim odnosima dvije zemlje.

“Kanada i BiH imaju dugu historiju prijateljstva. S gospodinom Komšićem sam razgovarao kako možemo osnažiti naše odnose”, kazao je Trudeau.

Dodao je kako će ti odnosi biti nastavljeni i u budućnosti.

“Fokusirani smo na povećanje trgovine i investicija, osnaživanje demokratije, i promoviranja društvenog i ekonomskog razvoja”, zaključio je kanadski premijer, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vijesti: