Vijesti

Otvoreno pismo francuskoj desničarskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Dominique Bilde

21. 03. 2020.

Otvoreno pismo francuskoj desničarskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Dominique Bilde

Vaš prijedlog rezolucije o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i očuvanju prava bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je anticivilizacijski atak na bosanskohercegovačke, francuske i evropske vrijednosti i dehumanizirajući napad na žrtve genocida u BiH, najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi.

Podsjećamo vas da je  22. maja 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina dobila svoje internacionalno priznanje od 175 zemalja članica Ujedinjenih, bez entiteta. Francuska, države EU, Kanada i SAD su priznale državu Bosnu i Hercegovinu bez entiteta. Da bi jedna tvorevina bila država nije dovoljno da ima vlast i teritoriju već meÄ‘unarodno priznanje kakvo je dobila Bosna i Hercegovina.

ÄŒlanstvo u Ujedinjenim nacijama je podrazumijevalo cjelovitost, nepodijeljenost i suverenitet, ali i internacionalnu odbranu države Bosne i Hercegovine. Umjesto spomenutih vrijednosti koje su garantovane Poveljom Ujedinjenih nacija dobili smo refašizaciju koja razognjištavanjem graÄ‘ana i naroda od Bosne i Hercegovine na najbolji način pokazuje potpunu izgubljenost historijskih vrijednosti na kojima su zanovane Ujedinjene nacija i Evropska unija. Agresija na Bosnu i Hercegovinu rezultirala je genocidom i dramatičnim uništavanjem jedne evropske države, raseljavanem i progonom stotina hiljada stanovnika, etničkim „čišÄ‡enjem“ i licemjernim saučesništvom internacionalne zajednice u instaliranju manjeg bosanskohercegovačkog entiteta kao rezultata genocida i agresije.

Vama i drugim članovima antibosanske koalicije bosanskohercegovačka država je još uvijek nepoznata i nemoguća. U tom razbosnačenju Bosne i Hercegovine antibosanski elementi poslije oružnog djela agresije i genocida šire anticivilizacijsku kampanju da Bosna i Hercegovina navodno nema uslova za svoj opstanak.

Presuda za genocid u Srebrenici je dovoljan pravni osnov za ukidanje bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska. Pravosnažnom presudom od 26. februara 2007. godine Internacionalni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija Republike srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta Republika srpska. Antibosanska koalicija putem anticivilizacijske revizije historijske, sudske i naučne istine o genocidu u Srebrenici, nastoji nametnuti priču da je bosanskohercegovački entitet Republika srpska trajna državna kategorija. Svaki meÄ‘unarodni ugovor podliježe osporavanju i poništenju ako postoje pravni razlozi za to, a oni su sadržani u Bečkoj konvenciji o pravu meÄ‘unarodnih ugovora od 1969. koja kodificira postojeće običajno meÄ‘unarodno pravo koje se odnosi na meÄ‘unarodne ugovore i po kojoj sudi najveći sud na našoj planeti Internacionalni sud pravde u Hagu. Ništavan je svaki ugovor koji je u trenutku sklapanja suprotan imperativnoj normi općega meÄ‘unarodnog prava kakva je norma IUS COENS sadržana u članu 53. Bečke konvencije o pravu meÄ‘unarodnih ugovora koja u tumačenju njene sadržine na prvom mjestu ima zabranu genocida.

Podsjećamo vas takoÄ‘e da je bosanskohercegovački entitet Republika srpska osporiv i u nazivu, jer se ne može entitet u kojem su ravnopravni Srbi, Bošnjaci i Hrvati zvati isključivo po jednom narodu. Pravna adresa za to je Sud za ljudska prava u Strazburu gdje je dovoljno da tužbeni zahtjev upute jedan Bošnjak i jedan Hrvat koji žive u navedenom entitetu i da se slijedom već postojeće četiri presude ovog suda donese i peta protiv naziva srpska.

Vama šaljemo poruku da Bosna i Hercegovina nije država s kojom se može manipulisati već je to vječna državna, historijska i teritorijalna kategorija. Vi i antibosanski projekti koji rade na rušenju države Bosne i Hercegovine putem implementacije zaborava historijske tradicije bosanskohercegovačke države nećete uspjeti u svojoj anticivilizacijskoj kampanji.  

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada
 

Vijesti: