Vijesti

IGK: Reakcija na skandaloznu odluku Kriznog štaba Kantona 10 kojom je zabranio ulazak državljanima BiH

IGK: Reakcija na skandaloznu odluku Kriznog štaba Kantona 10 kojom je zabranio ulazak državljanima BiH 

U skandaloznoj odluci Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10 zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Kantona.

Dok se država Bosna i Hercegovina zajedno sa cijelim svijetom bori sa koronavirusom zapovjednik Kriznog staba Kantona 10 Ivan Jozić  izdaje anticivilizacijski, antidržavni zapovjed kojim se “zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Kantona”.

Ustav Bosne i Hercegovine garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine su u isključivoj nadležnosti bosanskohercegovačke države. Antidržavno je postavljati bilo kakve punktove i vršiti kontrole na međuentitetskim ili međukantonalnim linijama.  Antidržavni je zabranjivati ulazak građana Bosne i Hercegopvine u neki entitet ili kanton.

Antibosanska koalicija djeluje i u uslovima pandemije. Ali i u tim teškim uslovima pandemije antibosanska koalicija će biti pobjeđena, kao što je bila pobjeđena i u strašnim uslovima agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu.

Štab civilne zaštite Kantona 10  naredbom o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine je direktno atakovao na bosanskohercegovačku državu, njen suverenitet, integritet i subjektivitet. Međutim taj atak nije ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, već idejne tvorce tog antibosanskog čina koji će kao i svi drugi pokušaji antibosanske koalicije završiti na smetlištu historije.

Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuđuje antidržavni atak na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i traži hitnu i bezuslovnu suspenziju anticivilizacijeske naredbe i hitno krivično sankcionisanje odgovornih za antibosansko djelovanje.    

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: