Vijesti

Iz ofisa premijera Kanade dosao odgovor na pismo IGK u vezi antibosanskog djelovanja Dodika

Institut za istraživanje genocida Kanada je 28. februara ove godine poslao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau povodom kontinuiranog bojkota državnih organa Bosne i Hercegovine od strane političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. U tom pismu izmeÄ‘u ostalog je zatraženo: "Kanada kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je ranije zatražila od svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini da poštuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi ugrožavanju države Bosne i Hercegovine".

 Letter to Prime Minister Trudeau regarding serious threats to peace and stability in Bosnia and Herzegovina
http://instituteforgenocide.org/?p=16071
Pismo premijeru Kanade Justin Trudeau povom odluke predstavnika bh. entiteta RS da će bojkotovati drzavne organe BiH
http://instituteforgenocide.org/?p=16062&lang=bs


Iz ofisa premijera Kanade dobili smo odogovor u kome se izmeÄ‘u ostalog kaže: "Kanada će putem ministra vanjskih poslova François-Philippe Champagne i kanadskog ambasadora u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira preduzete potrebne mjere u cilju zaštite države Bosne i Hercegovine".

Institut za istraživanje genocida Kanada nastavlja aktivnosti na očuvanju bosanskohercegovačke države. Jer pitanje očuvanja države Bosne i Hercegovine jeste pitanje očuvanja identiteta Kanade, Evrope i svijeta. Oni koji pokušavaju na svaki način razoriti i narušiti suverenitet, integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine rade uzaludan posao. Bosna i Hercegovina ima svoje utemeljenje u stotinama godina svoje velike historije. Ona je primarno država svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu. Oni koji je negiraju nisi meÄ‘u njima. Oni zapravo sebe ne legitimišu sa Bosnom i Hercegovinom. Zato smo tražili i nastavičemo tražiti odlazak negatora bosanskohercegovačke države sa svih političkih funkcija. Ne zaslužuju oni veliku, ponosnu državu Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanskohercegovačka država i njen identitet. A oni taj identitet ne priznaju, mrze, ponižavaju, identitet koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija zemlje Bosne i Hercegovine. Na njihovu kontinuiranu dehumanizaciju bosanskohercegovačkog državnog identiteta i ponižavanje države Bosne i Hercegovine, opasno je odgovoriti šutnjom i pasivnošÄ‡u. Mi nećemo šutiti sve dok se Bosna i Hercegovina ne oslobodi takvih kao što si oni. Jer sa bosanskohercegovačkom državom kao temeljnom vrijednosti evropske i svijetske identitetske baštine ne može se pogaÄ‘ati i trgovati. To mora biti jasno negatorina Bosne i Hercegovine i njihovim pristalicama, koji nisu dostojni imena i časti zemlje Bosne i Hercegovine, i dostojni časti duša nevino ubijenih žrtava u agresiji i genocidu koji su dali svoj život za Bosnu i Hercegovinu.  

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: