Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada pozdravlja odluku Saveznog suda u Kanadi

02. 05. 2020.
Institut za istraživanje genocida Kanada pozdravlja odluku Saveznog suda u Kanadi koji je utvrdio da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da je ÄŒedo Kljajić nastanjen u kanadskoj provinciji Quebecu bio saučesnik u zločinima protiv čovječnosti koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini. U danu kada obilježavamo Drugi maj, dan kada je odbranjeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina vijest da Kanada deportuje nekadašnjeg sarajevskog inspektora, vjerujući da je učestvovao u zločinima protiv čovjećnosti, je zaista ohrabrujuča vijest.
http://instituteforgenocide.org/?p=16207&lang=bs  

U navedenoj presudi sudija Saveznog suda Paul Crampton presudio je protiv ÄŒede  ÄŒede Kljajića da je prevarom stekao kanadsko državljanstvo prikrivajući njegovu ulogu u stvaranju i djelovanju policijskih snaga koje su činile ratne zločine u ime samoproglašene "srpske republike Bosne i Hercegovine". Kao što je poznato policija entiteta Republika Srpska, entiteta koji je nastao legalizacijom rezulata agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, je odlukom MeÄ‘unarodnog suda pravde u Hagu, zajedno sa vojskom entiteta Republika Srpska, označena kao realizator genocida. S obzirom na navedenu presudu, Kljajić bi se uskoro mogao suočiti sa deportacijom iz Kanade.

Institut za istraživanje genocida Kanada je blagovremeno upoznao kanadske političke i pravne subjekte da je ÄŒedo Kljajić bio saučesnik u zločinama protiv čovječnosti u Bosni i Hercegocini. U pismo koga je potpisalo više članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada je izmeÄ‘u ostalog napisano: "I ako još nije zvanično optužen za ratne zločine, Kanada ne smije biti sigurna luka za osobe koji su povezani sa najtežim zločinima protiv čovjeka i civilizacije u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, zločina genocida u Bosni i Hercegovini. Nezamislivo je da više hiljada kanadskih graÄ‘ana bosanskohercegovačkog porijekla, uglavnom žrtava agresije i genocida naÄ‘u utočište u državi koja pruža azil kreatorima i izvršiocima navedenih strašnih zločina. Nezamislivo je da se Kljajić može oprati od zločina, utočištem u Kanadi. U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovini i genocida nad njenim graÄ‘anima tražimo da ne prljate ugled velike kanadske nacije okretanjem leÄ‘a i ignoriranjem ovog ratnog zločinca. Tražimo da ne povrijedite žrtve agresije i genocida dopuštanjem da se Kljajić slobodno kreće kanadskom zemljom". Pismo u cjelosti je na sljedečem linku.
http://instituteforgenocide.org/?p=6154&lang=bs&fbclid=IwAR0iZZAd_2PgBIHpSXitSv8U_oJasdYsx4Fvg1-ALwaXAcrLqoQX9sdwdt8  

Pozdravljajući odluku Saveznog suda Kanade, Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom upozorava da od Dejtonskog sporazuma pravosuÄ‘e Bosne i Hercegovine nije podiglo optužnicu za opsadu Sarajeva i bilo koje zaštićene zone UN-a. Nema presuda o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, ne postoji optužnica za genocid van Srebrenice. Da smo imali navedene presude za genocid pred Sudom Bosne i Hercegovine, Haški sud bi lakše dokazao genocid u Bosni i Hercegovini. Bez obzira na navedeno, Bosna i Hercegovina ne smije posustati u progonu ratnih zločinaca. NaslijeÄ‘e Haškog suda je osnov za to. Vrijeme prolazi, bez žrtava nema procesa, bez njihovih svjedočenja nema progona i ne smijemo dozvoliti da zločinci igraju na tu kartu.


Progon ratnih zločinaca je trajan zadatak i obaveza ne samo sudova nego i nauke, kulture, umjetnosti i politike. Ako Bosna i Hercegovina i njeni građani žele izgraditi zajedničku, poželjnu budućnost, onda trebaju institucionalizovati kulturu sjećanja kao put ka istini i pravdi, koja uključuje kontinuirani progon ratnih zločinaca. Ako nam oduzmu kulturu sjećanja, onda nas mogu kontinuirano pripremati za nove agresije i genocide. Suočavanje s istinom i spremnost na pravdu jedini je put ka ponovnoj izgradnji međusobnog pomirenja, koje je preduslov trajnog mira i stabilnosti.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: