Vijesti

NA DANAÅ NJI DAN 1992. USVOJENA ZASTAVA RBiH

NA DANAŠNJI DAN 1992. USVOJENA ZASTAVA RBiH
Pod ovom zastavom su odbranjeni suverenitet, nezavisnost, samostalnost, sloboda države Bosne i Hercegovina. Pod ovom zastavom su Ideja Bosne i Bosanski duh pobjedili fašizam. Pod ovom zastavom hiljade bosanskohercegovačkih patriota je dalo svoje živote za slobodu svoje domovine u kojoj će drugo i drugačije biti priznato, poštovano, prihvačeno. Zastava koja je usvojena 4. maja 1992. godine zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku. Ova zastava, grb i himna “Jedna si jedina” bila je aktuelna sve do 1998. godine kada je odlukom Visokog predstavnika zamjenjena današnjom zastavom i himnom. Zastava je zamjenjena “jer se smatrala previše” bosanski orjentisana. Zar ljiljani koji svjedoče hiljadugodišnju bosanskohercegovačku tradiciju, kulturu, historiju, koji svjedoće bosansku bitnost drugog i drugačijeg na čemu se zasniva savremena civilizacija ne trebaju biti na zastavi i grbu, slobodne BiH? Zar o zastavi i grbu slobodne, suverene, meÄ‘unarodno priznate države Bosne i Hercegovina ne trebaju odlučivati njeni graÄ‘ani? Istina, pravda i sloboda su največe žrtve agresije na BiH i genocida nad njenim graÄ‘anima.

Zastava sa ljiljanima ne simbolizuje jedan narod, već jednu državu, Bosnu i Hercegovinu. To nije ratna zastava, već je bila zvanična zastava države Republike Bosne i Hercegovine, meÄ‘unarodno priznate zemlje koja se vijorila ispred sjedišta Ujedinjenih naroda od 1992. do 1998. godine. Ta zastava srednjovjekovne Kraljevine Bosne u srcima je svih bosanskohercegovačkih patriota i može biti problem samo onima kojima smeta postojanje države Bosne i Hercegovine.
Kriminalizacija zastave s ljiljanima i njeno stavljanje u kontekst prekrajanja historijskih činjenica o stoljetnoj državnosti Bosne i Hercegovine i reviziji sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori.
Emir Ramic

Vijesti: