Vijesti

Dejtonski ustav BiJ krši osnovna ljudska prava i slobode



Dejtonski ustav BiJ kr
ši osnovna ljudska prava i slobode

 

Iako su danas ljudska prava zaštićena i zagarantirana svim mogućim meÄ‘unarodnim konvencijama, današnji ustav BiH krši i ona osnovna. Primjerice, jedna od kontroverzi postdejtonskog ustava je i ta što ne poznaje graÄ‘anina BiH, već ga tretira kao Bošnjaka, Srbina i Hrvata. BiH ne može funkcionirati na ovome principu etnički zastupljenih stranaka kao BiH, ne može funkcionisati na  principu etnički zastupljenih stranaka kao što je to sada.

 

Dejtonski ustavno-pravni poredak je i protiv tradicionalnih bosanskohercegovačkih vrijednosti jer BiH je oduvijek bila multikultiralna i multietična. Danas, iako to u svojoj biti jeste, pravno joj se to osporava. Dejtonskim ustavom došlo se do rješenja koja negiraju takvu BiH.

Nedovršenost mirovnog projekta pokazuje se i kroz nepostojanje odgovora za Distrikt Brčko, kroz otvoreno pitanje pozicije Mostara, otvoreno pitanje pozicije grada Sarajeva. Rješenja u izbornom sistemu koja su nametnuta Dejtosnik sporazumom pokazuju koliko taj izborni system nije konzekventno izveden iz demokratskih standard u izbornom sistemu.

 

Ustavna organizacija BiH se treba  bazirati na tome da njena unutarnja struktura bude koherentna - koherentna u smislu dva principa ili na jedno načelo prirodno socio-ekonomska i komunikacijska povezanosti. A s druge strane, unutar te povezanosti jedna sigurnost svakog subjekta u smislu vjerskog, etičnog, ne samo subjekta graÄ‘anskog, ne samo subjekta nacionalnog nego i jednog i drugog.  Zato bi ove principe ponovno  trebalo prepisati u novi ustav. Današnjem Ustavu BiH nužne su hitne izmjene. BiH ne može zaista funkcionirati ako nema elementarnog zadovoljstva kod svih subjekata koji čine bh društvo. Ovo društvo čine graÄ‘ani I nacije.

 

Početni korak u ustavnoj reformi je izmjena  Izbornog zakona.

Ovakav način sadašnjeg ustrojstva BiH garantira jedino etnički podijeljenu BiH, što će meÄ‘unarodnu zajednicu u ovoj zemlji ostaviti još dugi niz godina.

Vijesti: