Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je reagovao povodom održavanja mise povodom sjećanja na Bleiburga u Sarajevu

08. 05. 2020.


Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je reagovao povodom  održavanja mise povodom sjećanja na Bleiburga u Sarajevu

Anticivilizacijsko održavanje mise povodom sjećanja na Bleiburga u Sarajevu je antibosanski čin koji posebno u godini kada obilježavamo 75 godina pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu direktno atakuje pobjedničke antifašističke ideje Drugog svjetskog rata  na kojima je zasnovana Ideja Bosne i Bosanski duh. Radi se o kontinuitetu velikonacionalističkog projekta koji ima za cilj podjelu države Bosne i Hercegovine.

IGK najoštrije osuđuje održavanje mise jer je ista ozbiljni nasrtaj na istinu ne samo o antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu kada je Bosna i Hercegovina platila največu cjenu u bivšoj Jugoslaviji, već i nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina prošlog vijeka i posebno uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata, odnosno agresije Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, presuđene na Haškom tribunalu. 

Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave Herceg-Bosne imali su namjeru državu Bosnu i Hercegovinu razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Zato održavanje mise u Sarajevu znači kontinuitet zločina prema državi Bosni i Hercegovini drugim sredstvima.

IGK poručuju organizatorima mise da su istina i pravda najbolja brana antibosanskom djelovanju i najbolja brana ponižavanju žrtava agresije i genocida. Antibosanski projekti se moraju sankcionisati jer predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po opstanak države Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme za redefiniciju bosanskohercegovačke državne politike prema antibosanskim projektima. Građani Bosne i Hercegovine u matici i dijaspori trebaju znati da se zločinačke politike prema historijskoj i državnoj tradiciji bosanskohercegovačke države sve više revitaliziraju i da su iste zločine spremi ponoviti. Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države Bosne i Hercegovine mora biti odbačena i poražena, kako bi ona mogla nastaviti svoj put ka evroatlanskim integracijama. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO, EU i Kanada. Mi čemo učiti iz povijesti, ali gledati u budućnost.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)  

Vijesti: