Vijesti

Hrabri i moralni autoritet Švedske i svijeta bivša nobelovka Christina Doctare, koja je vratila Nobelovu nagradu za mir zbog dodjele Nobelove nagrade negatoru genocida u Srebrenici i BiH Peter Handkeu, je postala član Internacionalnog ekspertnog tima IGK.

Hrabri i moralni autoritet Švedske i svijeta bivša nobelovka Christina Doctare, koja je vratila Nobelovu nagradu za mir zbog dodjele Nobelove nagrade negatoru genocida u Srebrenici i BiH Peter Handkeu, je postala član Internacionalnog ekspertnog tima IGK.

 

IGK je počastvovan članstvom gospođe Christina Doctare u Internacionalnom ekspertnom timu, plemenite osobe koja je vratila nekada plemeniti i prestižnu Nobelovu nagradu zbog dodjele iste negatoru genocida u Srebrenici i BiH Handkea. IGK je dobio ekskluzivno pravo od Christine Doctare da objavi njenu knjigu „Kad od čovjeka očekuješ da bude muškarac“, koja je ovih dana prevedena na bosanski jezik. Knjigu možete pročitati na web stranici IGK.

 

Gospođa Christine Doctare je u pismu IGK napisala sljedeče: " Duboko sam počastvovana članstvom u Internacionalnom ekspertnom timu IGK, renomirane naučno istraživačke institucije. Imajući u vidu izuzetno važnu, plemenitu misije IGK ustupam svoju knjigu za objavu na vašoj web stranici jer smatram da putem IGK knjiga i moj rad u oblasti ljudskih prava i sloboda može doći do naučnika, istraživača i boraca za ljudska prava i slobode širom svijeta".

 

Podsjećamo na velike riječe velike Christine. "Jesam, ja sam dobila Nobelovu nagradu 1998, kao član mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Ali, vraćam je večeras. Ja sam svjedokinja onoga što se dešavalo za vrijeme rata na Balkanu. Bila sam tamo i nisam mogla pomisliti da ću 27 godina poslije stajati ovdje i svjedočiti da se ovo upravo dogodilo. Handke je neko ko negira sve što sam iskusila i vrlo sam uznemirena, jer je ovdje riječ o genocidu!" Ovim se riječima Šveđanka najvećeg srca Christina Doctare obratila prisutnima na protestu u Stockholmu, simbolično vraćajući svog "Nobela" u trenutku dok ga je švedski kralj uručivao negatoru genocida Peteru Handkeu.

 

Podsjećamo na pismo IGK Švedskoj akademiji povodom sramne dodjele Nobelove nagrade Handkeu. IGK je napisao: "Zgroženi smo time što ste Nobelovu nagradu za književnost ove godine uručili Peteru Handkeu, čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, koji negira opsadu Sarajeva, granatiranje Dubrovnika, i koji je bio veliki prijatelj optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića". Nobelov komitet je svojom odlukom o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu zapravo poslao indirektnu, možemo kazati tajnu poruku podrške zločincima. Smatramo da liberalna i konzervativna javnost Evrope i njene elite, tradicionalisti i globalisti, hriščani, jevreji i muslimani, ateisti, akademici i radnici, pojedinci i udruženja građana u ovom času, na ovom mjestu i povodom ove odluke treba da zastanu i da razmisle – kuda i gdje ide Evropa koja nagradama podržava veličanje zločina i zločinaca".

 

Izražavajući zahvalnost Christini Doctare, Emir Ramić direktor IGK je napisao: 1992. godine postali ste prva osoba koja je prijavila da se u BiH događa sistematsko seksualno nasilje i silovanje žena i djevojčica. Kao ekspertica koju je angažirao Haški tribunal, dali ste ogroman doprinos istini o genocidu u BiH i pravdi za žrtve tog zločina. Vi ste simbol  morala, humanizma i jedinstva. Hvala vam što ste u ime bolje budućnosti reagovali na sramnu dodjelu Nobelove nagrade negatoru genocida u BiH. Hvala vam što ste svojim članstvom u IGK dali ogromno podstrek našim članovima za još bolji rad u ime bolje budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina nadvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvadati kulturu zaborava.

 

Vijesti: