Vijesti

RAD MKTJ

RAD MKTJ

Vijeće sigurnosti  (UN) je 14. decembra 2010. godine  jednoglasno donijelo odluku kojom se produzava rad nekolicini sudija MKTJ kako bi mogli dovrsiti slucajeve na kojima rade i privesti pravdi pocinitelje  genocida i najtezih zlocina protiv covjecnosti i medjunarodnog prava, pocinjenih na teritoriji bivse Jugoslavije.
Ovo 15-člano tijelo, pri donosenju  rezolucije uzelo je u obzir procjenu ovih sudova da neće biti u mogućnosti da zavrse svoj rad u 2010, kao što je bio očekivano.

Od svog osnivanja prije  17 godina MKTJ,  sa sjedištem u Haagu, optuzio  je  161 osoba za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, a postupci protiv 125 osoba su dovršeni. Dva  optuženika su jos uvijek  na slobodi – Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Na sijednici od 22 decembra 2010,  Vijeće sigurnosti  je osnovalo  novo tijelo mktj UN za bivsu Jugoslaviju sa  zadatkom da zakljuci svoj rad do kraja 2014 godine.

U korist osnivanja  ovog novog krivicnog tijela i postupka njihovog rada,  glasalo je  14 clanica Vijeca sigurnosti, s jednim suzdržanim glasom (Rusija), 

Odjeljenje MKTJ će početi sa radom 1. jula 2013.

Kako bi se osigurao sto uspjesniji   prelazak i kontinuitet  postupka , Vijeće traži od MKTJ da preduzme  ”sve moguće mjere” kako bi zavrsio sve krivicne postupke najkasnije  do 31. Decembra  2014.

Utvrdjivanje lokacije ovog novog tijela će biti predmet dogovora izmedju  UN-a i zemalja koje ce biti domacini ovom sudu.

Na predhodnoj sjednici Vjeca sigurnosti ,  6 decembra 2010 , kao i na ovoj sjednici od 22 decembra, zakljuceno je da je saradnja Država, u dovodjenju pred lice pravde onih kojih su odgovorni za ratne zlocince u bivsoj Jugoslaviji od  vitalnog značaja za uspjesan završetak rada tribunala UN.

Tim povodom, Serge Brammertz, tužitelj MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), je rekao da je neuspjeh  Srbije  u  hvatanju dvojice preostalih bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića,  glavna briga i prepreka za dalji rad.

“Vrijeme prolazi, a mi ne vidimo rezultate”, istako je tuzitelj Brammertz.. “Srbija treba usvojiti  pro-aktivaniji pristup hvatanja  bjegunaca.”.

Neuspjeh u hapsenju  Mladića i Hadžića će ostaviti žrtve bez odštete, a time ce se sprečiti  pomirenje u regiji, a nanece se  i šteta vjerodostojnosti meÄ‘unarodne pravnog sudstva u cjelini, zakljucio  je Brammertz.

Vijesti: