Vijesti

IME BOÅ NJAK JE HISTORIJSKI I ETNIÄŒKI TERMIN KOJI SIMBOLIZUJE KULTURU, TRADICIJU I JEZIK

 

IME BOŠNJAK JE HISTORIJSKI I ETNIÄŒKI TERMIN KOJI SIMBOLIZUJE KULTURU, TRADICIJU I JEZIK

Novinari Canadian press, Reuters i Associated press kontinuirano upotrebljavaju termin Bosanski Muslimani u svojim tekstovima. Ovaj termin je nekorektan i diskriminatorskog je karaktera prema bosnjackom bicu, njegovoj kulturi, tradiciji, historiji i vjeri.


Bosnjaci su jedan od konstitutivnih naroda BiH. Ime Bosnjak je historijski, etnicki i kulturni termin koji simolizije jedinstvo bosnjacke historije, kulture, tradicije, jezika i vjere unutar jedinstvenog multidimenzionalnog bosnjackog bica, na osnovu kojih se to bosnjacko bice razlikuje od drugih bosasnkohercegovackih konstanti. Nacionalno ime Bosnjak je jednoglasno prihvaceno 1993 godine na Drugom zasjedanju bosnjackih intelektualaca u Sarajevu. Time su Bosnjaci dostigli svoj cilj, dobili su svoje nacionalno ime koje im historiski pripada, cime je zaokruzen bosnjacki nacionalni identitet. Tako u BiH prema Daytonskom sporazumu i prema Ustavu BiH zive Bosnjaci, a ne Bosanski Muslimani, Bosanski Hrvati i Bosanski Srbi.


BiH je prema Daytonskom sprazumu i Ustavu BiH organizovana u dva entiteta Bosnjacko - Hrvatska Federacija, a ne Muslimansko-Hrvatska Fedeeracija i Republika Srpska te distrikt Brcko.
Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike i Islamska Zajednica Bosnjaka Sjeverne Amerike pozivaju vas da preduzmette potrebne mjere u smislu upotrebe koretnih i oficijelnih naziva; Bosnjak i Bosnjacko-Hrvatska Federacija .

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: