Vijesti

Osudili potez / IGK: Poruka onima koji kažnjavaju zbog zastave sa ljiljanima

Osudili potez / IGK: Poruka onima koji kažnjavaju zbog zastave sa ljiljanima

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) osuÄ‘uje, kako navode, anticivilizacijske postupke pripadnika MUP-a entiteta RS-a, koji su izdavanjem prekršajnog naloga graÄ‘aninu koji se slikao s prvom zastavom meÄ‘unarodno priznate Republike BiH, na jednom izletištu u blizini Pala, izdali prekršajni nalog radi uznemiravanja graÄ‘ana.

"Zastava s ljiljanima je bila zastava Republike BiH i Armije Republike BiH. To uopće nije i ne može biti sporno. Zastava sa ljiljanima ne simbolizuje samo jedan narod, već samo jednu državu BiH i sve njene patriote. To nije ratna zastava, već je bila zvanična zastava države Republike BiH, meÄ‘unarodno priznate zemlje koja se vijorila ispred sjedišta UN od 1992. do 1998. godine. Ta zastava srednjovjekovne Kraljevine Bosne u srcima je svih bh. patriota i može biti problem samo onima kojima smeta postojanje države BiH", poručili su.

TakoÄ‘er podsjećaju sve one koji mrze ljiljane da su ljiljani srednjovjekovni simbol Bosanske države koji se posebno vežu za dinastiju Kotromanića, a prvenstveno za prvog Bosanskog kralja Tvrtka, koji je bio, kako ističu, najveći bosanski vladar iz razloga što je vladao i teritorijama susjednih zemalja.

"Zato ljiljani predstavljaju nacionalni ponos i identifikaciju svim graÄ‘anima BiH koji je osjećaju kao svoju državu, bez obzira na vjeru i naciju. Pod tom zastavom su odbranjeni suverenitet, nezavisnost, samostalnost, sloboda države BiH. Pod tom zastavom su ideja Bosne i bosanski duh pobijedili fašizam. Pod tom zastavom hiljade bh. patriota je dalo svoje živote za slobodu svoje domovine u kojoj će drugo i drugačije biti priznato, poštovano, prihvaćeno", saopćeno je iz IGK-a.

Svoje pismo završavaju riječima da je kriminalizacija zastave s ljiljanima i njeno stavljanje u kontekst prekrajanja historijskih činjenica o stoljetnoj državnosti BiH i reviziji sudskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori.

Vijesti: