Vijesti

Bošnjacki identitet

Bošnjacki identitet

 Nudili su nam da se nazivamo Srbima, Hrvatima, ili ostalima. Nazivali su nas Turcima, Balijama i Muslimanima. Kroz bratstvo i jedinstvo su nam davali osjecaj krivice ako se ne bi identifikovali sa SFR Jugoslavijom. Malo je toga bilo pod tolikim pritiskom kao što je bio naš nacionalni identitet. Ko je Bošnjak?

 

Mesha Selimovic kaze u romanu Dervis i smrt: ”Stoljecima mi se trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ni ko smo, zaboravljamo vec da nešto i hocemo, drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, máme nas kad smo potrebni a odbacuju kad odsluzimo, najtuzniji vilajet na svijetu, najnesrecniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tude ne mozemo da primimo, otkinuti, a neprihvaceni, strani svakome, i onima ciji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmedu svijetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvjek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa.”

 

Bošnjacki narod je napacen i iscrpljen narod.  Njemu trebaju ponosni nosioci bošnjackog identiteta. Heroji merhameta i sabura. Junaci prkosa. Naciji trebaju idoli cije su vrijednosti utemeljene u bošnjackoj plemenitosti, a ne u novcaniku ili u gladi za vlastitom moci. Idoli koje je bol naucila da misle i da vole, a ne samo da plaše i da mrze. Jer krhka je drzava bez jasnog bošnjackog nacionalnog identiteta. Krhka je drzava bez kulturnih institucija koje treba da odslikavaju duh bošnjacki i da pruzaju ruku subraci. Krhka je nacija zbunjenog nacionalnog identiteta. Nama treba odklanjanje šiblja sa bošnjackog identiteta koje je pocelo da zarasta u dracu radikalizma, agonije, nepovjerenja i korupcije.

 

Podsjecamo, Husaga Cisic je bio jedini poslanik Bosnjak koji je jos 1945 godine trazio priznanje etnicke posebnosti Bosnjaka i sestu baklju na grbu Jugoslavije. Nazalaost, tada je ostao usamljen. Medjutim, dvadesetak godina kasnije kada  su na vlast u Bosni i Hercegovini dosli Dzemal Bijedic, Hamdija Pozderac, Branko Mikulic, Atif Purivatra, Dr. Fuad Muhic itd., pocela je organizovana borba za priznanje etnicke posebnosti Bosnjaka, pa je  ta borba zavrsena uspjehom, mada smo priznati samo pod vjerskim imenom, kao "BiH Muslimani". Vazno je da  je time bila zaustavljena asimilacija muslimana u Jugoslovene.

 

Nazlaost, do tada vec asimilirani novopeceni "Jugosoveni" su iskoristeni od strane velikosrpskog projekta za prevrat kojim je uklonjena Pozderceva garntura iz vlasti u BiH  i naglo pusten lazni musliman Alija Iztebegovic iz zatvora da stane na celo "muslimana" da  bi potpisao podjelu Bosne i Hercegovine te tako ponistio odluke AVNOJ-a. Od tada nam kola stalno idu nizbrdo.

 

Vijesti: